Yoghurt is een melkproduct dat bestaat uit melk en melkzuur. Melkzuur ontstaat door fermentatie. Hierbij worden melksuikers omgezet in melkzuur door melkzuurbacteriën. Afhankelijk van de melk die je gebruikt is yoghurt vol, halfvol of mager. Yoghurt heeft een zuurdere smaak dan melk en heeft een dikkere structuur. Indien je zelf yoghurt maakt krijg je het beste resultaat met volle melk. De bacteriën die je nodig hebt voor het maken van yoghurt uit melk zijn de bacteriën Lactobacillus bulgaricus en Streptococcus thermophilus.  Indien je een bekertje echte yoghurt koopt heb je op eenvoudige wijze een goede bacteriecultuur in handen.

Yoghurt maken is heel eenvoudig. Je hebt alleen een liter volle melk nodig en een klein bekertje yoghurt (125 gram) naar keuze. Vervolgens verwarm je de melk tot 40-45 graden Celsius en na 8-9 uur heb je yoghurt. Dan nog even afkoelen (minimaal 4 uur in de koelkast) en jouw zelfgemaakte yoghurt is klaar. De yoghurt is nog een week houdbaar in de koelkast en smaakt romig, is dik en lichtzuur.

De kunst is het verwarmen van het mengsel gedurende 9 uur bij 43 graden! Hoe pak je dit aan? Ik heb recepten gezien die de oven, een slow cooker, de magnetron of een stoomoven gebruiken. Maar voor 20-40 Euro koop je een echte yoghurt maker. Dit is een soort incubator, met 7 potjes, deksel en timer, die ervoor zorgt dat de inhoud precies tussen de 40-45 graden Celsius blijft. Je zet het melk yoghurt mengsel, verdeeld over 7 potjes, erin voordat je naar bed gaat en de volgende ochtend zet je de potjes in de koelkast. Dan heb je ruim een liter yoghurt (7 potjes van ruim 150 ml)! Deze yoghurt is zo lekker dik en smaakvol dat je nooit meer andere wilt hebben!

Ik heb al twee soorten volle melk geprobeerd en 2 soorten yoghurt om mee te starten. Afhankelijk van de melk en de startcultuur smaakt de yoghurt net iets anders, voller of frisser. Het wordt aangeraden om houdbare volle melk te kiezen (UHT, gesteriliseerde melk) en deze op kamertemperatuur te bewaren.

Extra opties zijn: strooi onderin het potje 20 gram havermout, wat kaneel of fijngesneden banaan en/of appel met kaneel. Giet het melkmengsel er op, incuberen en koelen, en je hebt een kant-en-klaar ontbijtje.

Hoe werkt het?

Ingrediënten

  • 1 liter houdbare, volle melk (bijvoorbeeld: biologische volle melk AH, lang houdbaar of houdbare volle Jersey melk, deze laatste is heel romig en de yoghurt kun je als zure room gebruiken).
  • 1 bekertje (125 gram) biologische natuuryoghurt (activa naturel, een boerenyoghurt of volle Griekse yoghurt) of het laatste bekertje yoghurt uit je eigen bereiding!
  • Extra toevoegingen zoals: gesneden appel, banaan, kokos, havermout, kaneel.
  • Yoghurtmaker (diverse merken Severin, Cuisinart, Moulinex etc) met 7 potjes (elk 150 ml).

Bereiding

  • Zorg dat de yoghurt en de melk op kamertemperatuur is.
  • Meng de yoghurt zorgvuldig en voorzichtig met de volle melk (geen schuim).
  • Giet de yoghurt in de bakjes (of eerst wat havermout of gesneden fruit).
  • Start de incubatie zoals in je apparaat wordt beschreven.
  • Na 9 uur: schroef de deksels op de potjes en koel minimaal 4 uur.
Print Friendly, PDF & Email