Echte Mexicaans tortilla’s zijn niet gemaakt van tarwebloem maar van 100% maismeel. oorspronkelijk bevat dit maismeel bevat géén tarwe en is het bewerkt. Door mais te behandelen met kalk (calciumoxide) wordt het vitamine nicotinezuur (B3) beschikbaar voor de mens. Dit proces heet nixtamaliseren. De Maya’s en Azteken gebruikten maismeel als belangrijkste voedsel (10.000 v Chr). Om echte maistortilla’s te maken heb je maisdeeg nodig en in Nederlandse toko’s en soms ook in supermarkten is maismeel van het merk P.A.N. te koop (gele pak met blauwe logo). Dit maismeel is gemaakt van voorgekookte witte mais en geeft dus volstrekt andere tortilla’s dan de tarwetortilla’s die we kant en klaar kunnen kopen. Je kunt het deeg uitrollen tot ronde tortilla’s of je kunt een echte tortillapers gebruiken. Genixtamaliseerd maismeel is in Nederland ook te koop van het merk Maseca, dit merk is vrijwel alleen via internet verkrijgbaar. Wil je meer weten over de verschillende maisproducten (polenta, maizena, etc): klik dan hier. Een recept voor tortilla’s met vulling van kip, appel en geitenkaas kun je hier vinden!
Hoe werkt het?
- Voor 15 kleine tortilla’s
- 250 gram wit maismeel (merk P.A.N.): bij JUMBO en AH kun je het iig online kopen, toko’s hebben het meestal ook.
- 1/2 tl zout
- 3-3,5 dl zeer warm water
- tortillapers of deegroller
- keukenfolie of keukenpapier
Bereiding
- Doe het maismeel en het zout in een kom en voeg 2,5 dl water erbij.
- Kneed met de deeghaak of met de hand tot een soepel deeg.
- Het deeg moet zacht, niet te plakkerig en niet te droog aanvoelen.
- Indien te droog: extra water; indien te plakkerig: extra meel.
- Draai 15 balletjes en laat deze 30-60 minuten rusten onder folie.
- Bedek de pers met folie of bakpapier.
- Leg een balletje deeg op de pers (iets dichter bij het scharnier).
- Bedek met nog een laagje folie of bakpapier.
- Pers de tortilla’s een voor een.
- Heb je geen pers: leg het bolletje deeg tussen twee vellen folie of bakpapier en rol met de deegroller dunne tortilla’s.
- Verhit een zware koekenpan met dikke bodem en bak de tortilla’s een voor een aan beide kanten (geen vet in de pan).
- Een tot 2 minuten per kant.
- Bewaar de tortilla’s 10-15 minuten onder een theedoek zodat ze helemaal gaar en plooibaar worden.
- Direct opdienen, vullen, en opeten!