Door de relatief lage temperaturen bij sous-vide koken, wordt het product veel gelijkmatiger gaar. In veel gevallen is er een minimumtijd maar maakt het niet uit als het wat langer duurt. Een biefstuk zal bijvoorbeeld na ongeveer 45 minuten op 55°C de juiste garing bereiken maar je kunt de biefstuk dan gerust nog even laten liggen zonder dat hij doorgaart. Na bereiding kun je er nog voor kiezen om de ingrediënten (bijv. je biefstukje) nog even kort te bakken in een koekenpan, voor het goudbruine laagje. Dat kan overigens ook vooraf aan de sous-vide bereiding.
Sous-vide is geschikt voor de bereiding van vlees, vis, groente, vruchten, desserts. Zelf bereid ik mijn asperges bijvoorbeeld altijd sous-vide, lekkerder krijg je ze wat mij betreft niet. Maar ook andere groenten zoals wortels en prei lenen zich uitstekend voor sous-vide bereiding. Ze behouden dan ook veel beter hun kleur in vergelijking met traditioneel koken. Zoals de wortels op bijgaande foto: gehalveerd, gevacumeerd met klontje boter, peper en zout, 5 kwartier sous-vide in de stoomoven op 85˚C. Wat geitenkaas en gehakte pistachenootjes erover. De wortels zijn vol(ler) van smaak en mooi van kleur.
Er zijn (nog) niet veel kookboeken verkrijgbaar voor sous-vide koken. Het boek ‘Sous-vide thuis’ van Lisa Q. Fetterman is een echte aanrader. En op internet kun je ook best wat aardige recepten vinden. Of kijk naar dit recept elders op deze site: prei met vinaigrette, spekreepjes en pijnboompitjes.