Dat ruikt naar peper, een gepeperde rekening, peperduur en ga zo maar door…….

Peper kent een lange geschiedenis (Grieken, Romeinen, VOC) en is nog altijd relatief (peper)duur. Er gaat niets boven versgemalen peper op een tomaatje. Het is heel makkelijk om zelf je pepermengsel samen te stellen. Een pepermengsel (letter R foto) geeft een gebakken eitje niet alleen veel smaken maar ziet er ook leuk uit. Afhankelijk van jouw smaak kun je de verschillende korrels met elkaar mengen. Een zelfgemaakt pepermengsel in een mooie pepermolen is een heel leuk cadeau voor een kookvriend(in).

Peperkorrels (zwart, wit, groen en rood) zijn verschillende stadia van een en dezelfde peperplant. Het zijn de besjes van de tropische slingerplant, piper nigrum, die veel vocht en warmte nodig heeft. De besjes groeien in trosjes aan de plant en zijn groen van kleur. Peperkoek, speculaas en pepernoten stammen ook uit de tijd van de Oost Indische Compagnie en de specerijenmengsels voor peperkoek bevatten naast kaneel, nootmuskaat, piment ook peper.

Groene peper (niet op foto) ontstaat net als zwarte peper uit de onrijpe vrucht, de besjes wordt geconserveerd in azijn of zout water en zijn te koop in potjes. Vaak worden de korrels gebruikt (in zijn geheel) in warme (room)sauzen.

Zwarte peper (2e letter P) ontstaat uit de onrijpe groene bessen, die bij het drogen zwart worden. De buitenkant van de zwarte peper is gerimpeld en deze peper is het meest pittig.

Witte peper (foto 1ste letter E) ontstaat uit de rijpe bessen van de peperplant na weken in water. Daardoor gaan ze gisten en barsten ze open en de korrel komt tevoorschijn. Die witte peperkorrels moeten vervolgens goed gewassen worden. De smaak van deze peper is milder dan de zwarte omdat het pittige velletje ontbreekt.

Rode peper (niet op foto) ontstaat als de peperbes aan de plant rijpt. Na het drogen krijgt de bes een roodbruine kleur en wordt wat zoeter en zachter van smaak. Meestal te koop in potjes (ingemaakt).

Roze peper (foto 1ste letter P) is geen echte peper. Deze bessen groeien aan een  struik of kleine boom (soort heester, Midden-Zuid Amerika maar ook Florida). De smaak is warm aromatische, bijna zoet en slechts licht pikant. Roze peper geeft vooral kleur aan je pepermengsel.

Szechuanpeper (foto 2e letter E) is ook afkomstig van een andere plant, familie van de citrusvruchten,  en wordt veel gebruikt in China. Het zijn de schilletjes van de vruchtjes en deze peper ziet er heel anders uit. De szechuanpeper heeft een lichte citroensmaak en is niet echt pittig, maar creëert bij aanraking met de tong tijdelijk een tintelend, verdovend, effect. Deze peper geeft je pepermengsel echt een bijzondere geur en smaak; verslavend!

 

De ingemaakt groene en rode peperkorrels zijn niet geschikt voor een mengsel.

 

Hoe werkt het ?

Koop verschillende soorten peper en meng ze naar smaak. Vervolgens moet je het pepermengsel malen. Dat kan natuurlijk in een vijzel. Er zijn op dit moment vele mooie (gekleurde) pepermolens op de markt. De elektrische molens bieden als voordeel dat je ze met een hand kunt bedienen terwijl de andere hand aan het roeren is! Sinds kort heb ik mijzelf beloond met een echte Peugeot electrische pepermolen; de malingsgraad is instelbaar.

Print Friendly, PDF & Email