Het rookapparaat van Wartmann is klein en handzaam en je kunt hiermee op een eenvoudige en snelle manier een stukje vis, vlees, kaas of gebakken eitje van een subtiele rooksmaak voorzien. Naast het apparaatje (het rookpistool) heb je een bijpassende plastic stolp nodig en wat rookmot (heel weinig). Het voordeel is dat je dit gewoon even op het laatste moment kunt uitvoeren in jouw keuken. Wat ik er ook leuk (en lekker) aan vind is dat de rooksmaak niet heel sterk is. 

Hoe werkt het?

  • Zet alles van te voren klaar en vul het pistool met een klein beetje rookmot.
  • Het pistool werkt op een batterijtje en de rookmot moet je aansteken met een aansteker.
  • Bevestig de slang aan de de stolp en zorg voor een bord wat er precies onder past (geen lek).
  • Dit alles kan gewoon op de aanrecht of op een tafel plaatsvinden (niet onder de rookmelder).
  • Lees natuurlijk de gebruiksaanwijzing heel erg goed!
  • Wat kun je allemaal roken:
  • Kaas blokjes of brie, noten  (zorg wel dat de kaas op kamertemperatuur is)
  • Zalm bereiden in de pan en daarna direct 1 minuut onder de stolp leggen met rook alvorens op te dienen.
  • Gebakken eieren roken onder de stolp.
    Duur van het roken: volgens de gebruiksaanwijzing mag het apparaat (mbv de batterij wordt de rook in de stolp gezogen) maar 30 seconden aan staan. Echter, de rook zit dan al onder de stolp en je kunt zeker gedurende enkele minuten het gerecht in de rook laten staan. Hoe langer des te sterker de rooksmaak.
    Soorten rookmot: Bij dit apparaat worden meerdere soorten mot geleverd zoals eiken, olijf, appel, citroen, els, sinaasappel, kers en beuk. Je hebt er maar heel weinig van nodig. Wij hebben wel ontdekt dat de mot van de eik veel beter brandt dan de olijf. Smaakverschil vind ik moeilijk te ontdekken.