Key Lime Pie 

De Key Lime Pie oftewel taart met limoen uit The Keys is zó beroemd, dat het een van Florida’s belangrijkste nagerechten is geworden.  

 De Key Lime  

Laten we beginnen bij de limoen: de Key Lime zelf heeft zijn oorsprong in Spanje. De limoen is klein, rond en is geel als deze rijp is. De Key lime werd veel verbouwd op de Keys tot 1920, toen vernielde een tropische storm de boomgaarden. Op dit moment komt deze lime vooral uit Mexico. Hij wordt ook wel de “Mexican of West-Indian lime” genoemd, de citrus aurantifoliaDe limoen die bij ons verkocht wordt, wordt ook wel de Persian of Tahitian lime, citrus latifolia, genoemd. Deze limes zijn groter en veel groener.    

Tja, dan het verschil in smaak….de Key Lime zou zuurder, kruidiger en bloemiger smaken. Ik nam een zak met 20 Key Limes mee in mijn koffer en heb geprobeerd het verschil te proeven. Ik vind het moeilijk! Dus je kunt deze taart gewoon maken met limoen uit onze supermarkt! 

De Key Lime Pie 

Deze taart schijnt voor het eerst gemaakt te zijn door Aunt Sally in 1884 in Key West voor de familie Curry van de Curry Mansion Inn. De ingrediënten passen uitstekend in dat tijdperk en in het warme klimaat in de Florida Keys zonder koelkast: ingeblikte gecondenseerde melk, eieren, lokale limoenen en een bodem van koekjes en boter. Ik heb ook gelezen dat deze taart makkelijk kon worden meegenomen door de “sponsvissers” van de Keys die enkele dagen op zee waren door de goede houdbaarheid. Bovenstaande theorie wordt door sommige voedsel historici tegengesproken en zij beweren dat de eerste recepten van Key Lime Pie pas verschijnen in 1930 als een reclame product van de melkindustrie! Wat dan wel weer leuk is dat het recept in het boekje, wat ik kocht in Key West over de vissersgeschiedenis van de Florida Keys, afkomstig is van de eigenaresse van de Curry Mansion Inn in Key West en dat zij, Edith Amsterdam heet!! Zowel de bodem van koekjes en boter, als de vulling en de topping worden gebakken in fases. Er zijn wel wat variaties voor de topping: van een meringue van geklopt eiwit met wijnsteenzuur of bakpoeder (meegebakken) tot gewoon luchtig geklopte slagroom die op het laatste op de afgekoelde taart wordt gespoten. 

Recept

Ingredienten voor een standaard springvorm of bakvorm van ongeveer 22 cm doorsnede

Bodem:

  • 200 gram koekjes (bv digestive); het deeg van de tartelettes (klik hier) is ook heel geschikt voor deze taart!
  • 65 gram boter
  • 35 gram suiker

Vulling

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Zestes van 1 limoen
  • 250 ml limoensap, vers geperst
  • 4 eidooiers

Topping traditionele versie Key Lime Pie

  • 4 eiwitten (van de dooiers)
  • 100 gram suiker
  • snufje bakpoeder

Snelle topping

  • Vers geklopte slagroom
  • Schuifjes limoen
  • Limoen zestes

Bereiding

Bodem

  • Maal de koekjes fijn en meng de boter en suiker door de koekkruimels.
  • Vet een springvorm in.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Druk dit mengsel in de bodem en zorg dat er opstaande randen zijn.
  • Bak de bodem in 8 minuten goudbruin.

Vullling

  • Klop de eidooiers schuimig.
  • Voeg het citroensap en de gecondenseerde melk toe en klop dit mengsel tot een stevige massa.
  • Giet deze massa in de gebakken korst en bak gedurende ongeveer 30 minuten.
  • De taart mag niet bruin kleuren maar moet wel ‘stevig aanvoelen”.
  • Laat de taart minimaal 2 uur afkoelen (eerst op tafel en daarna in de koelkast).

Traditionele toppingmet eiwitschuim

  • Klop 4 eiwitten stijf met 100 gram suiker en een snufje bakpoeder.
  • Je kunt kiezen om het schuim op de taart te spatelen en mee te bakken.
  • Of om mooie toeven te spuiten en deze af te branden met een brander.

Snelle topping met slagroom

  • Spuit vers geklopte slagroom op de taart en garneer met limoenschijfjes en zestes.