Meerdere soorten bloemen (en blaadjes) zijn eetbaar. Kies hiervoor nooit de eenjarige plantjes uit een tuincentrum (bespoten) maar zaai de plantjes zelf. De goudsbloem, lavendel, roos, het viooltje, het afrikaantje en de Oost-Indische kers kun je allemaal eten. Ze geven smaak aan salades of andere gerechten en natuurlijk heel veel kleur!

Goudsbloem (Calendula officinalis)

 De goudsbloem wordt ook wel calendula of oranjebloem genoemd. Calendula is het meest bekend van crèmes en zalven. De jonge blaadjes en de bloem kun je eten en gebruiken om rijst mee te kleuren. Het werd ook wel “saffraan voor de armen” genoemd.

De oranje blaadjes zie er prachtig uit als je ze over gerechten strooit.

Zaaien

Goudsbloemen zijn eenjarig en indien je ze zaait in de periode maart-mei dan zul je bloemen hebben van juni tot september. Ze houden van een niet te natte plek in de tuin en wel van veel zon. Je kunt ze ook zaaien in een pot op het balkon. De zaden kun je na afloop verzamelen en volgend jaar opnieuw zaaien. Je kunt ook de natuur zijn beloop laten gaan en dan zaait de plant zichzelf weer uit.

Afrikaantje (Tagetes)

 Het afrikaantje is een bekende tuinplant en staat erom bekend om ongedierte weg te houden bij rozen. De plant wordt ook wel het “ stinkertje” genoemd. Je kunt de bloemblaadjes eten en ze hebben een citrus-achtige smaak. Ze zijn lekker bij vis en in salades.

Zaaien

Zaaien kan vanaf half maart tot eind mei. Het plantje heeft veel water nodig en staat het liefst in een vochtige bodem met veel zon. Je kunt ze ook in een bloempot zaaien. Afrikaantjes zijn niet winterhard. Wanneer de plant is uitgebloeid kun je de zaadjes gebruiken om opnieuw te planten.

De Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

De Oost-Indische kers komt oorspronkelijk uit Peru en wordt ook wel klimkers genoemd. De eetbare bladeren zijn pittig en worden gebruikt in salades (zie foto), sauzen, kwark of roomkaas. Ze zitten vol met vitamines en mineralen, dus ook nog gezond! De bloemen zijn prachtig van kleur en eetbaar.Het zijn echte luizen-trekkers! Dit is gunstig voor de bloemen en planten in de omgeving maar minder als je ze wilt opeten! De jonge zaden kunnen worden gemarineerd en gegeten worden als kappertjes! De gedroogde zaden kunnen gebruikt worden als peperkorrels.

Zaaien

In de maand april kun je starten met het voorzaaien van de Oost-Indische kers onder glas in potjes. In de maand mei kun je deze uitplanten in volle grond. In mei kan deze ook direct in volle grond gezaaid worden.Je kunt de Oost-Indische kers ook binnenshuis zaaien, maar je mag ze pas buiten planten na de laatste nachtvorst zoals alle eenjarige planten. Ze groeien zeer snel en hoeven geen voedingsrijke bodem.

Vlierbes bloesem (Sambucus)

 Vlierbes bloesem kun je oogsten van je eigen vlierbes struik in jouw tuin of plukken in de natuur. De bloei is in mei-juni. Kies altijd voor bloesem die voldoende hoog hangt en die er fris-wit uitziet. Van deze bloesem kun je meteen thee trekken of limonade siroop maken. Maar de bloemetjes zijn ook prachtig als garnering over je taart!

 Siroop:

  • pluk mooie witte bloesem en schud de bloesem uit (nooit afwassen!)
  • een grote pan vol met vlierbloesemschermen (geen stelen)
  • zet de schermen net onder water (te veel water verdunt de smaak) en zet 24 uur weg, in de koelkast
  •  zeef vervolgens 2 maal door een schone kaasdoek of zeer fijne zeef
  • verwarm het bloesem water en voeg per liter 1250 suiker toe en 20 gram citroenzuur (korrels,bij toko of drogist) tot het is opgelost (niet te lang anders verlies je smaak)
  • giet de siroop in uitgekookte glazen flessen en sluit goed af en zet koel weg

Recept voor een feestelijke vlierbloesem-lemon-curd taart (zie foto): klik hier

Rozenblaadjes

De blaadjes van de rozen uit je eigen tuin (onbespoten) kun je drogen en gebruiken als garnering (zie foto).

Lavendel

Lavendel kan gebruikt worden als garnering voor taarten of door salades. Ook kun je van gewone azijn, lavendel azijn maken.

Print Friendly, PDF & Email