De zware pannen van gietijzer zijn er van vele merken en in nog meer soorten, maten en kleuren.

Iedereen kent de Creuset of heeft nog een oude pan van zijn/haar oma, oom of moeder. Op marktplaats worden ze ook veelvuldig aangeboden.

Je moet de pan altijd goed verzorgen; bij voorkeur geen zeep gebruiken; nooit in de vaatwasser stoppen en langzaam opwarmen en afkoelen. De randen/binnenkant kun je af en toe met wat olie insmeren. Alsof het een baby is, zeg maar. Deze pannen zijn geweldig voor het maken van stoofschotels die meerdere uren moeten sudderen op het vuur.

Een andere, fantastische toepassing voor iedereen die geen hout gestookte of professionele bakkersoven heeft is de gietijzeren braadpan te gebruiken als perfecte broodoven. Let op: dit kan alleen met de pannen met gietijzeren handvaten en metalen dop de op de deksel.

De pan zorgt voor een zeer hoge omgevingstemperatuur en met de deksel erop voor een ideaal “stoom” gehalte. Op het einde haal je de deksel eraf en kun je de korst goed bruin laten worden.

De standaard pan is goed voor 600 gram brooddeeg. Je hoeft de pan niet in te vetten. Je deegbal moet wel ruim voorzien zijn van bloem bijvoorbeeld door de bloem er rijkelijk overheen te strooien m.b.v. een zeef.

 Hoe werkt het?

  • Zet de pan met deksel op het onderste rooster in de oven.
  • Verwarm de oven voor op maximale temperatuur (bij voorkeur 250 tot 280 graden Celsius) met de pan en deksel erin. Dit duurt 60 minuten.
  • Verwijder de deksel (HEET !)
  • Kiep je brooddeeg in de pan (laat bij voorkeur de pan in de oven staan).
  • Leg de deksel er weer op. Zet de temperatuur van de oven terug naar 240 graden C.
  • Bak 20 minuten met deksel.
  • Verwijder dan de deksel en zet de oven terug naar 230 graden C.
  • Bak 20 minuten zonder deksel.
  • Haal het brood uit de pan en laat afkoelen op een rooster.
Print Friendly, PDF & Email