Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan van Restaurant ’t Kalkoentje was ik uitgenodigd voor de jubileumlunch. Vijf jaar geleden viel de uitnodiging voor het 30-jarig bestaan ook op de mat maar toen kreeg ik mijn agenda niet geplooid. Nu, alweer 5 jaar later lukte dat gelukkig wel en mocht ik een geweldige middag op een prachtige plek aan de uiterwaarden in Rhenen bijwonen! Een middag die in het teken stond van leermeesterschap.

Chef-patron en eigenaar Nico Klaver vierde dit jubileum uitbundig en werd daarbij omringd door familie, vrienden en opvallend veel (ex-)medewerkers. Eregasten waren voormalig sterrenchef Paul Fagel en Arjan Speelman, executive chef van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Amsterdam.

Voordat Nico Klaver in 1988 restaurant ’t Kalkoentje begon, werkte hij onder leiding van Paul Fagel in diens sterrenrestaurant in Wijk bij Duurstede. Nico Klaver: “Het was mijn leermeester Paul Fagel die mij stimuleerde om te gaan koken en het was Pauls broer Gerard die mij aanspoorde om naar de Hogere Hotelschool te gaan. Later in ’t Kalkoentje had ik het voorrecht om veel jonge mensen op te leiden en te enthousiasmeren voor het prachtige koksvak. Een van hen is Arjan Speelman, die nu executive chef is van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu in Amsterdam.  

“Eens een Kalkoener, altijd een Kalkoener” vertelde Nico trots toen ik net met een heerlijk glas champagne van het prachtige uitzicht stond te genieten. Deze uitspraak bleef de hele verdere middag in mijn hoofd hangen want toen ik even later plaats nam aan tafel met nagenoeg allemaal ex-Kalkoeners begreep ik pas wat Nico daarmee bedoelde. Het had iets weg van een familiereünie. Jonge, gepassioneerde mensen die allemaal met liefde spraken over hun tijd bij ’t Kalkoentje, niet alleen over wat ze daar geleerd hadden, maar vooral dat ze er kansen kregen, als mens gezien werden, nagenoeg alles mochten doen en iedereen als belangrijk onderdeel werd beschouwd van het team. De ene na de andere hilarische anekdote werd gedeeld, als buitenstaander had je maar wat graag deel uitgemaakt van deze ‘familie’. Nagenoeg allen werken nog in de horeca en veel van hen bieden nog regelmatig de helpende hand als Nico even omhoog zit. Dat zegt natuurlijk genoeg!

Tijdens alle verhalen aan tafel werd een voortreffelijk 5-gangenmenu met bijpassende wijnen van Louis Latour geserveerd. Voor mij sprongen de ‘Black Tiger met beurre blanc en zilte groentes’ en de ‘Poussin de Bresse met dragon’ er tussenuit. “Een kippetje is een kippetje, maar met een geweldige klassieke dragonsaus til je het naar een hoger niveau”, aldus Nico Klaver en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn! Overigens werd ik van het dessert, de soufflé met daarin een vastgedraaid bolletje frambozenijs ook enorm blij!

Nogmaals veel dank Nico dat ik deze mooie middag bij mocht wonen! Wil jij ook genieten van het vakmanschap en de gastvrijheid van Nico en zijn team? ’t Kalkoentje is van maandag tot en met zaterdag geopend voor zowel lunch als diner. Het restaurant is opgenomen in restaurantgidsen Lekker500 en Gault&Millau (14|20) en is aangesloten bij restaurantvereniging Euro-Toques Nederland en bij Les Amis Saisonnier (Culinaire Saisonnier).

Utrechtsestraatweg 143 3911 TS Rhenen 0317 612 344

www.kalkoentje.nl

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete restaurant via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email