Enkele maanden geleden waren wij van ontroerendlekker.nl uitgenodigd bij een perslunch in Helmond. Het toeval trof dat ik naast Joppe Sprinkhuizen aan tafel zat, eigenaar en chefkok van restaurant Sillyfox in Veghel. Sillyfox stond al hoog op mijn verlanglijstje dus de stap om diezelfde avond nog te reserveren lag wel heel erg voor de hand. En zo geschiedde…. Die avond aten wij letterlijk en figuurlijk op hoog niveau, het restaurant bevindt zich op 32 meter hoogte, een fantastisch 5-gangen verrassingsmenu. De naam Sillyfox, oftewel dwaze vos, staat voor andersdenkend, buiten de paden treden, eigenzinnig en creatief willen koken. En dat op een wel heel bijzondere locatie: de monumentale Wiebenga Graansilo aan de CHV Noordkade. ’t Is heel even zoeken naar de ingang, maar heb je die gevonden dan brengt de lift je naar de vierde etage waar al je zintuigen worden beloond.

Joppe is geen onbekende in de culinaire wereld. Hij werkte eerder bij Brienen aan de Maas, Savelberg, het Amstel Hotel en acht jaar als souschef bij de Treeswijkhoeve. Begin 2015 vertrok hij naar restaurant P’roofkolaal in Veghel om daar chef te worden. In juli 2017 nam hij P’rooflokaal over, veranderde de naam in Sillyfox en liet het restaurant een restyling ondergaan. Veel beton en ruw houtwerk, industriële elementen en in het midden een open keuken. Vanuit elke tafel kun je in de keuken kijken. Kom je in de zomer en laat het weer het toe, dan zit je 1e klas op het indrukwekkende dakterras en kijk je mijlenver de regio over.

En dan het eten, waar daar komen we tenslotte voor! Na een aperitief krijgen we de kaart. We besluiten al snel voor het 5-gangen verrassingsmenu te gaan met bijpassende wijnen. Daar waar in veel restaurants het menu van de chef vaak een keuze is van gerechten die gewoon op de kaart staan is dit bij Sillyfox niet het geval. Dat vinden we tof! We beginnen met een aantal amuses waarvan de sashimi van makreel met een vinaigrette van snijboon met mosterdzaad de meeste indruk maakt. Ook de aubergine gegaard met miso met schuim van radijs, chips van cassave en dashi bouillon gaat erin als koek. Vervolgens eten we goddelijke coquilles: op Libanese wijze met wortel, granaatappel, curry-ijs en gerookte pompoen crème en daarnaast warme, gegrilde coquilles met schuim van pompoen, passievrucht, hazelnoot, citroengras en gepofte rijst. Mag ik nog zo’n bordje…? Door naar een gerecht dat geïnspireerd is op paella: tarbot met mossel, aubergine, tomaat en paprika. Heerlijk! Maar we zijn nog niet klaar, we krijgen een sublieme rendang met zoetzuur van radijs, kemirinoot en schuim van laos. We willen nooit meer naar huis. En dat hoeft ook niet want er komt nog een stukje boterzachte Black Angus rundvlees met een jus van vadouvan, witlof en een kroketje van zwarte knoflook. Voordat we overgaan naar een keuze van de kaaswagen wordt er nog een gerechtje geserveerd van epoise, peer, butterscotch, macademianoten en ganzenlever. Bij de kazen van Van Tricht hoeven we niet te kiezen of we port willen drinken want ze worden geserveerd met een 3-tal bijpassende glaasjes. Echt origineel en bovenal lekker om de verschillende smaakcombinaties te proeven. We zijn uitermate voldaan als bij het uitserveren van de koffie de friandise-kar naast onze tafel wordt geparkeerd. We kunnen het niet laten toch wat van die vrolijke snoepertjes uit te kiezen. Morgen maar weer starten met lijnen 😉

Afgelopen week aten we voor de tweede keer, nu met vrienden bij Sillyfox. Vanzelfsprekend namen we weer een verrassingsmenu. En weer werden we verrast door de verschillende smaakcombinaties. Wat een feestje is het om hier te mogen eten. We komen zeker weten terug!

Sillyfox is van dinsdag tot en met zaterdag geopend, en van dinsdag t/m vrijdag ook voor de lunch.

Ncb-Laan 52H, Veghel

www.sillyfox.nl

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete restaurant via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email