‘Restaurant 1857 stond al een tijdje op onze radar, dankzij enthousiaste aanbevelingen. Toch duurde het even voordat we de stap namen om erheen te gaan, wellicht door de iets langere reistijd. Achteraf kunnen we alleen maar spijt hebben dat we niet eerder zijn gegaan.
Het restaurant is gevestigd in een prachtig gerestaureerd historisch koetshuis, waar de charme van vroeger is behouden, zoals de originele broodoven en de trog voor de paarden. Bij binnenkomst voel je meteen de warme ambiance die nieuwsgierig maakt om rond te kijken. De eigenaren, Joke en Joey van Heesbeen, draaien hier een prachtige zaak, en met Joey’s ervaring bij onder andere Het Zilte in Antwerpen en Pastorale komt dat culinair ook helemaal in orde.
Twee weken geleden maakten we eindelijk ‘de reis’ en kozen we voor het groentemenu. Vanaf de eerste amuse tot de laatste gang werden we omvergeblazen door de intensiteit en diversiteit van smaken. Het idee dat groenten saai zijn, wordt hier volledig tenietgedaan. Het is overigens geen vegetarisch restaurant, in het andere menu wordt vlees en vis verwerkt.
We waren zó enthousiast, dat we kort daarna terugkeerden, dit keer met onze mannen – fervente vleeseters – om hen dezelfde ervaring te geven. En ook zij kwamen tot dezelfde conclusie: het vegetarische menu biedt een ongekende smaakbeleving.
De gerechten zijn ware smaakexplosies, met elke gang hoog op smaak. Het begint met frisse kropsla, subtiel versterkt door gin, zwarte knoflook en sudachi, een minder bekende citrusvrucht. De tomaat-artisjokcombinatie, verrijkt met groene olijf, eidooier en afgetopt met bevroren braam, is een umami-bom die diepe hartige tonen toevoegt. Waanzinnig lekker! Elk gerecht is intens en zorgvuldig uitgebalanceerd, zoals de boterraap met rapensteel, gebakken gnocchi van dille en schuim van daslook en de delicate combinatie van spitskool met saffraan. De finale, met courgette, pattison, maïs en peperoregano heeft echt laagjes, met de pittige molesaus en cashew als perfecte afsluiting. Zoveel smaken in je mond!
We sloten af met het ‘Smeuïg kaas assortiment’, een verfijnde selectie van vier gerechtjes, gemaakt met, je verwacht het al: smeuïge kazen van het Kaasatelier, begeleid door honing die aan tafel vers van de honingraad wordt geschraapt. Een feestje, alles met de door ons gekozen Chenin Blanc ‘Geographica’ uit Stellenbosch en een Spätburgunder van Martin Wassmer. De wijnkaart is nog wat bescheiden, maar de enige vraag die resteert is: wanneer mogen we weer?
Molenstraat 18, 4701 JS Roosendaal
Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete restaurant via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !