Gijs Kemmeren volg ik al een tijdje. Toen hij nog werkte als chef-kok van Herberg de Kop van ’t Land in Dordrecht aten we daar regelmatig. In die tijd at ik eigenlijk nergens zulke originele en smaakvolle groentegerechten. Gijs houdt zich sinds 2014 bezig met de vegetarische, groente en no-waste keuken. In 2019 startte hij Gkfoods omdat hij een bijzonder groenteproduct toe wilde voegen aan de Nederlandse horeca. Dat werd de Dry-Aged Rode Biet. Hiervoor werden gigantische bieten van soms wel 2 kilogram per stuk minimaal 21 dagen gerijpt en langzaam ingedroogd. Ik schreef op deze website als eerder hierover en dat vind je hier terug.

Wat een geweldig nieuws was het toen ik hoorde dat Gijs hier in de buurt een groenterestaurant zou beginnen! Begin juli van dit jaar opende hij samen met Iris Saaman, die we nog kennen van Oogstpark in de Nieuwe Dordtse Biesbosch, de deuren van Restaurant Vannu in het voormalige pand van Van Ouds.

In dit restaurant wordt volledig plantaardig gekookt en worden verfijnde groentegerechten geserveerd. Veel aandacht is er voor duurzaamheid, verspilling, Nederlandse herkomst en bovenal producten uit de omgeving.

Bij binnenkomst worden we meteen al helemaal blij van de menukaart die op tafel ligt. Er is keuze uit een 3-, 4-, 5- of 6-gangen dinermenu. Voor de lunch, momenteel alleen op zondag, bestel je minimaal 2 gangen maar dat lijkt mij persoonlijk erg weinig. Bij de menu’s worden bijpassende dranken aangeboden. Er is keuze uit alcoholisch, laag alcoholisch en non-alcoholisch. Voor het non-alcoholische arrangement schenkt Vannu huisgemaakte sappen van groenten, fruit en/of kruiden.

Wij aten het uitgebreide menu en waren oprecht verrast door de mooie smaken. Na een drietal frisse amuses werd een boterzachte paddenstoelencrème met versgebakken desembrood van Nederlands tarwe geserveerd. Van de goddelijke paddestoelencrème kregen we een ‘refill’ want deze was zó ongelooflijk lekker en dus snel op. Vervolgens werden zes gerechten geserveerd, allen uitermate smaakvol en ook plaatjes op het bord. Uitblinkers waren de gebakken en gelakte rettich met romige berenklauwsaus, de gestoofde knolselderij (umami!) met witte bonen, crème van aubergine, akkerpaddestoelen, gekarameliseerde uien en aardappelkaantjes. De grootste verrassing was toch wel de ‘knollenbrie’, gemaakt van knolselderij en cashew. Superromig en een mooi laagje witschimmel aan de buitenkant. De smaak èn de consistentie is werkelijk fantastisch. De knollenbrie werd geserveerd met zacht gebakken roggebrood (ook zeer romig), gefermenteerde rabarber en een slaatje van koolrabi, granny smith en knolselderij. Mijn tafelgenoot at met grote tevredenheid het ijs van Nederlandse vanille, wortelcrème, gemarineerde pruim, gekarameliseerde pecannoten en sap van bospeen. De bediening was alleraardigst, attent en gastvrij. Als ik dan toch nog iets van feedback mag geven is dat sommige gerechten nèt wat meer pit zouden mogen hebben. Ik ben me er overigens bewust van dat ik graag gerechten eet die hoog op smaak zijn, en dat ligt voor iedereen anders. We komen hier zeker terug!

Gilzeweg 24, Bavel

website restaurant vannu

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete restaurant via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email