Als ik goed heb geteld hebben zijn er op dit moment 25 restaurants in Denemarken samen goed voor 30 Michelin-sterren. Kennelijk zijn de Denen allemaal fijnproevers. Nu hoef ik als ik op vakantie ben niet perse in een restaurant te eten met een Michelinster, maar in Kopenhagen wilden we er toch eentje proberen. NOMA valt sowieso af voor mij en aangezien we niet van tevoren hadden gereserveerd waren er veel restaurants vol. Formel B had nog een tafel vrij en op basis van de recensies wilden we die wel proberen.

Formel-B, in het bezit van 1 Michelinster ligt in de hippe wijk Vesterbro. Ons hotel ook dus we liepen er op ons gemak naartoe. Het restaurant serveert innovatieve gerechten die geïnspireerd zijn op de Franse en Deense keuken. Hierbij maakt men gebruik van verse, seizoensgebonden, lokale producten. Formel B serveert een 6-gangenmenu voor 995 DKK (€134,-) met een bijpassend wijnarrangement voor 895 DKK (€120,-) À la carte gerechten zijn er voor 150 DKK tot 200 DKK per stuk (€20,- tot €27,-) Men adviseert 4 tot 6 gerechten te bestellen van het à la carte kaart. Ik bestelde er 4 inclusief een wijnarrangement en had er ruim voldoende aan. Tafelgenoot nam daarbij nog een dessert, wat overigens een van de mooiste desserts was die ik ooit op tafel zag verschijnen.

Ik at fijne coquilles met gepofte mais en dennenappels, langoustine à la Nage met wortel purée en verschillende groentjes, nieuwe Deense aardappeltjes met gerookte yoghurt, dille en zomertruffel (op de kaart in veel restaurants die er alleen een eigen invulling aan geven), en als vierde gerecht perfect geroosterde tarbot met stoofvlees van ossewang met een peterselie-knoflooksaus. Aan de andere kant van tafel werd soms een ander gerecht gekozen waaronder een zeer bijzondere ‘beef tatar’ met crème van mierikswortel, oesters, en groene rabarber, ingerold in spinaziebladeren. En natuurlijk het prachtige dessert ‘Sea buckthorn en surprise’ oftewel ‘de duindoornbessen verrassing’. Het was oneerbiedig gezegd een soort Omelet Sibérienne, maar dan in een prachtige uitvoering welke nog het meeste weg had van een egel met ijs van duindoornbessen in het midden.

We aten heerlijk, vriendelijke bediening, het tempo had wat ons betreft wel wat omlaag gemogen. Stevig geprijsd (we rekenden omgerekend € 390,- af) maar de avond zeker waard.

Vesterbrogade 182, Kopenhagen, Denemarken

www.formelb.dk

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete restaurant via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email