Spontane acties zijn meestal het leukste, zo bleek weer deze zondag waarop we impulsief besloten te gaan lunchen ergens in de buurt. “Wel iets nieuws proberen” zei mijn lief en googelde er meteen op los. En zo zaten we drie kwartier later bij ‘De jongens van Zand & Klei’ in Breda. Wat een leuke zaak en wat een aansprekende kaart! Piepers, piepers en nog eens piepers want hier is het aardappel wat de klok slaat. Maar dan wel op een subtiele, innovatieve manier. Het restaurant heeft een stoere, industriële inrichting en ook een flink terras om als het weer het toelaat buiten te zitten.

We bestellen om te beginnen de ‘papas’, speciale koude en warme ‘tapas’ met je begrijpt het al, aardappel in de hoofdrol. Wedges van zoete aardappel met aioli van zwarte knoflook, pasteitjes met aperges flamande en uitgebakken coppaham, samosa’s met zoete aardappel en tandoorikruiden, een hartige wafeltje van paarse aardappel met pastrami en ‘sushi’ van aardappel, zeewier en wasabi. De creativiteit spat van je bord af. We vermoedden dat dit bordje het ook goed doet rond borreltijd, naast een glas wijn of een biertje. Wij zouden er in elk geval voor terugkomen.

Omdat we nog trek hebben èn nieuwsgierig zijn bestellen we allebei nog een aardappel-tosti’. Wat er vervolgens wordt geserveerd heeft echt helemaal niets te maken met de tosti die we gewend zijn. Deze tosti’s 2.0 bestaan elk uit twee pakketjes, ingepakt in deeg wat misschien wel iets weg heeft van loempiavellen maar het waarschijnlijk niet zullen zijn. Belangrijker is: ze zijn heerlijk! Mijn tosti is gevuld met rendang van rundvlees en verschillende soorten aardappel en komt met een crunch van aardappel en pinda, chutney, boontjes, paddestoelen en zoete aardappelcrème. Aan de andere kant van de tafel zijn de tosti-pakketjes gevuld met groene asperges, ham, ei en natuurlijk aardappel en gegarneerd met onder andere peterseliesaus. Beide tosti’s zijn een lust voor het oog maar ook voor de smaakpapillen! Ze gaan dan ook als warme broodjes over de toonbank want de zaak zit inmiddels aardig vol en daar begrijpen we alles van.

Een originele kaart, zeer schappelijke prijzen en daarbij opgeteld de sympathieke bediening maakt dat wij hier zeker terugkeren. En dat moet sowieso want we hebben het ijs van zoete aardappel nog niet geproefd! De jongens van Zand & Klei hanteren als slogan ‘Let’s make de potato great again’, en wat ons betreft zijn ze daar dik in geslaagd. Ik las ergens dat ze een toekomstdroom hebben om ooit een vestiging op Schiphol te openen en dat zien wij zomaar gebeuren!

Veemarktstraat 76, Breda

www.zandenklei.nl

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete restaurant via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email