Vier weken geleden mocht ik in Oisterwijk aanschuiven bij een perslunch in de nieuwe zaak Alma van chef Wouter van Laarhoven en gastvrouw Malou Hagenaars.  Ik was zo onder de indruk dat ik binnen een week zelf weer een reservering maakte om ook mijn partner te verblijden met het feit dat we er eindelijk weer een toprestaurant in de omgeving bij hadden! We waren al fan van Wouter toen hij nog in De Molen in Kaatsheuvel kookte maar ja dat kwam in 2014 ten einde.

Alma is gevestigd in een deel van het pand dat sinds 1631 als De Swaen bekend staat en waar Cas Spijkers kookte. Cas die overleed in 2011 kookte daar in 1984 al 2 Michelinsterren bij elkaar. Dat op zich maakt de locatie al speciaal en inspireert jonge keukentalenten die we spraken op een bijzondere wijze. Restaurant Alma betekent ‘ziel’ en bestaat uit een casual fine-dining-restaurant met open keuken op de eerste verdieping en een bodega op de begane grond. Het restaurant beschikt op de eerste verdieping over een 3 meter diep balkon met uitzicht over de Lind waar het in de zomer zeker weten goed toeven. In de laagdrempelige bodega, die is voorzien van een eigen keuken, kan de gast eten aan tafels en aan de bar. Hier kun je vanaf 12 uur aanschuiven voor een goed glas wijn, lunch of lekkere bites die net even wat exclusiever zijn dan bij de andere restaurants.

Ik at tweemaal voortreffelijk, eenmaal tijdens de lunch en een week later s’avonds tijdens het diner. Heerlijk malse BBQ ribfingers met teriyaki en bosui (van de Bodega-kaart), dit zijn spareribs zonder bot, vol van smaak en lekker sticky, echt om je vingers bij af te likken ware het niet dat je er een prachtig pincet bij krijgt. Na een paar mooie amuses, zuurdesembrood met verschillende soorten boter (waaronder boter van kaantjes, lekker!) gaan we door naar ons voorgerecht; een ‘salade’ van kreeft, Zo lekker heb ik hem geloof ik nog nooit gegeten. Daarna rauwe gemarineerde koningsvis met maïs, avocado en jalapeño peper. Een heerlijk fris gerecht met als verrassing het maïs-ijs in de vorm van een stukje maïskolf. Vervolgens gebakken zeeduivel geserveerd aan het ‘bot’ en een beurre noisette met kapperblad voor de frisheid. Doordat de vis wordt geserveerd aan het kraakbeen, behoudt het meer smaak en is het heerlijk mals. Als tweede tussengerecht,  eten we gestoofde varkenswang met baba ganoush, crème van cashew en cashewnootjes, gefrituurd shisoblad, komijnsaus en een krokantje van tempura. Dit is absoluut mijn favoriete gerecht, en dat zegt wat want ik eet weinig vlees. Een echt smaakbommetje en gaat bovendien perfect samen met de bijpassende wijn; De Rosso Veronese uit Italië. We gaan door naar de entrecote (tijdens de lunch koos ik voor de heilbot) met kimchi van rode kool en rodewijnjus. Als afsluiter hadden we ons oog laten vallen op de amandelsoufflé met daarbij een ring van veenbes en gezouten amandelijs. Jongens wat een feestje! We hebben geen ruimte meer voor koffie dus gaan meer dan voldaan richting onze auto.

Bij Alma, wordt slechts enkele weken na de opening meteen al op het hoogste niveau gekookt en voel je je werkelijk op alle momenten gast. En daar houden wij van! Zeker weten dat we hier terugkomen want hier gaan vast en zeker nog veel meer mooie dingen gebeuren. Laat Michelin maar snel aantreden want die ster gaat ongetwijfeld weer vallen aan de Lind 45a in Oisterwijk!

Alma Restaurant en Bodega

De Lind 45a 

5061 HT Oisterwijk

www.alma.nl 

Vergeet niet een foto te delen van jouw favoriete restaurant via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email