Een Scandinavisch recept van Jamie Oliver. Een beetje bewerkt. Snel klaar en wat mij betreft echt onder de noemer van comfort food. Geef er naar eigen smaak wat extra pit aan door de saus van de gehaktballetjes op smaak te brengen met wat chilisaus of chutney. En vervang de rijst eens door orzo (pastasoort in de vorm van rijst), ook te verkrijgen onder de naam risoni of kritharakis.
Voor 4 personen:
- 1 knolselderij
- olijfolie
- blaadjes van een paar takjes verse tijm
- 300 g basmatirijst
- 200 g jonge bladspinazie
- 200 g mager rundergehakt
- 200 g mager varkensgehakt
- ½ bosje verse dille, fijngehakt
- 2 theelepels karwij- of venkelzaad
- 1 scheutje wodka
- 4 theelepels cranberry-, aardbeien
- 4 eetlepels slagroom
- 4 eetlepels magere yoghurt, voor erbij
En verder nodig: braadpan, kleine pan en koekenpan.
- Snijd het knobbelige uiteinde van de knolselderij, schil hem en snijd hem in blokjes van ongeveer 1 cm.
- Doe de blokjes met 1 eetlepel olie, een snuf peper en zout, de tijmblaadjes en een scheutje kokend water in een braadpan. Leg er de deksel op, draai het vuur hoog en roer regelmatig.
- Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
- Doe alle gehakt met flink wat peper en wat zout en de dille in een kom en werk alles met schone handen door elkaar. Je kunt het gehakt ook mengen in de KitchenAid met platte menghaak.
- Draai met vochtige handen van het gehakt ongeveer 20 balletjes.
- Doe wat olie in de hete koekenpan, doe er de gehaktballetjes en het karwij- of venkelzaad bij, draai het vuur redelijk hoog en schep de balletjes regelmatig om tot ze rondom goudbruin zijn.
- Roer nu de spinazie door de blokjes knolselderij in de braadpan, voeg daarna de rijst toe. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Schenk een flinke scheut wodka (of sherry) bij de gehaktballetjes in de pan en laat verdampen.
- Voeg er dan de jam, room en een klein beetje water bij en laat de saus zachtjes pruttelen. Proef of hij voldoende op smaak is. Ik voeg ook weleens wat chilisaus of chutney toe voor wat extra pit.
- Schep de rijst op de borden of in een kom, verdeel de gehaktballetjes hierover en garneer met een lepel yoghurt.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!