Ik verzamel allerlei recepten op m’n computer. Zo kwam ik deze nog eens tegen. Heel simpel maar erg lekker. Zuurkoolstamppot vond ik als kind al heerlijk. Als ik jarig was wilde ik dat altijd graag eten. Nog steeds smaakt het me goed, vooral op koude dagen. De mosterd-appeltjes geven dit gerecht een frisse, aparte bite.
Voor 4 personen:
- 1 ui, gesnipperd
- 400 gram spekjes
- 700 gram aardappelen, geschild
- 500 gram zuurkool
- handje gele rozijnen, geweld
- 2 appels (bijv. Elstar)
- 2 eetlepels mosterd
- 30 ml melk of klontje boter
- wat peterselie voor garnering
- Verhit een koekenpan en bak daarin de spekjes knapperig.
- Voeg op het laatst de ui toe.
- Doe de aardappelen samen met de zuurkool in een pan met deksel.
- Voeg een bodempje water toe en kook in ongeveer 20 minuten gaar.
- Snij de appeltjes in dunne schijfjes en schep ze door de mosterd heen.
- Giet de aardappelen en zuurkool af en stamp tot een fijne stamp.
- Voeg eventueel een scheutje melk of klontje boter toe om het geheel wat smeuïger te maken.
- Schep de gebakken spekjes en de rozijnen door de stamp.
- Proef en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
- Serveer de stamppot samen met de appeltjes en garneer met fijngesneden peterselie.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!