Een heerlijk lunchgerecht voor in de herfst of in de winter. Lekker met gemengde paddenstoelen maar natuurlijk ook prima met champignons. Koop (of bak) wel echt lekker zuurdesembrood en serveer er echt dat gepocheerd eitje bij. Schrik er niet voor terug, het is echt makkelijker dan je denkt!

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 4 plakken zuurdesembrood
  • 400 g paddenstoelenmix, in plakjes gesneden (laat kleintjes heel)
  • 100 g spekjes
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • scheut (slag)room
  • 4 verse eieren, hoe verser hoe beter
  • verse peterselie, fijngeknipt
  • olijfolie en klontje boter
  • scheut azijn
  • peper, zout

Verder nodig: klein zeefje en broodrooster

    Bereiding en afwerking

    Paddenstoelen:

    • Bak de spekjes uit in een droge koekenpan en schep ze even apart op een bordje.
    • Bak in het achtergebleven vet van de spekjes het sjalotje en de knoflook op middelhoog vuur. Schep ook uit pan en houd even apart bij de spekjes.
    • Voeg klontje boter toe in koekenpan en bak de paddenstoelen op hoog vuur. Voeg als het vocht verdampt is en de paddenstoelen lekker bruin zijn de spekjes, het gebakken sjalotje en de knoflook weer toe.
    • Voeg flink wat peper en naar smaak zout toe.
    • Giet er eventueel een scheut (slag)room door en laat beetje inkoken. Zet vuur nu even uit.

     Gepocheerde eieren*:

    • Kook water in een grote pan met wat zout en een flinke scheut azijn. Het water moet niet keihard, bubbelend koken maar net tegen de kook aan zitten.
    • Zet ook alvast een kom met heet water klaar, hier bewaar je de gepocheerde eieren in.
    • Neem een klein zeefje, hang dit in een schaaltje en breek een eitje hierin. Op deze manier verdwijnt het overtollige vocht.
    • Schep het eitje in het water (je hoeft het niet te roeren) en pocheer het in 3 minuten gaar. Haal het eitje uit het water en doe het in de kom met heet water om hem warm te houden.
    • Ga zo door totdat alle eieren gepocheerd zijn.

     *Ben je de gelukkige eigenaar van een stoomoven, dan kun je heel gemakkelijk gepocheerde eieren maken door ze in het geheel in een schaal met gaatjes een uurtje te stomen op 62 graden. Breek daarna het ei voorzichtig open en je gepocheerde ei komt perfect tevoorschijn.

     Afmaken:

    • Rooster het zuurdesembrood in een broodrooster leg ze op een bord.
    • Verwarm het champignonmengsel en verdeel over het brood.
    • Leg op elke snee brood een gepocheerd eitje.
    • Garneer met peterselie en evt. nog wat peper en zout. Serveer meteen.

      Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

      Eet smakelijk!

      Print Friendly, PDF & Email