De naam klinkt een beetje vreemd (iets met insecten?) maar het is echt de meest verrukkelijke en simpele pizza als het buiten warm is en je zin hebt in iets simpels, hartigs wat perfect past bij een glaasje koele witte wijn en een groene salade. Het zoet van de uien met het zout van de ansjovis is wat mij betreft niet te overtreffen. Bij deze versie maken we snel een pizza-achtig deegje maar de snelle optie is die met kant&klaar bladerdeeg , pizzadeeg of korstdeeg. Geduld is wel nodig om de uien te garen; die zijn echt het lekkerst als ze minimaal 30-45 minuten sudderen. Bon appetit!
Olijfolie deeg:
- 300-400 gram tarwebloem (of italiaanse typo 00)
- 100 ml olijfolie
- 100-125 ml water
- 5 gram gist
- 10 gram zout
- bakpapier
Vulling:
- 700 gram uien
- 2 el olijfolie
- 2 tomaten, ontveld in blokjes
- 1 el honing
- 1 el suiker
- enkele saffraandraadjes
- 12 ansjovisfilets op olie
- 12 ontpitte zwarte olijven
- 3 Takjes verse tijm
- 2 tenen knoflook
- Zout & peper
- Snijd de uien in dunne ringen, de tomaten ontveld in blokjes en los de saffraandraadjes op in 100 ml heet water.
- Fruit de uien in de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de honing en suiker toe, de tomatenblokjes en laat het geheel op laag vuur 30 min garen. De uien moeten heel licht goudbruin worden, maar niet aanbakken of knapperig worden.
- Maak tijdens het garenvan de uien het deeg: doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en roer door elkaar met een houten lepel tot het een bal vormt. Begin met 300 gram bloem en 100 ml water; voeg meer bloem of water toe om een goede bal te krijgen (niet te droog/stevig; mag nog een beetje slap zijn maar niet te plakkerig). Je hoeft het niet te kneden.
- Dek het deeg af en laat 20 min rijzen op warme plek. Niet aanzitten.
- Verwarm oven voor op 200 graden.
- Giet na half uur garen het saffraanwater en de voeg de tijm bij uien en laat helemaal inkoken (ong 15 min)
- Haal uien van het vuur en breng op smaak met zout & peper.
- Vet een bakplaat in met olie (of bakpapier), leg het deeg erop en druk met vingers plat tot een dunne, rechthoekige deegbodem. Prik hier en daar in.
- Verdeel het uienmengsel over het deeg en leg ansjovisfilets er in ruitvorm overheen. Leg in iedere ruit een zwarte olijf.
- Bak in max 20 min gaar. Check vanaf 15 min, ui mag niet verbranden.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!