Dit zoetzuur kun je kort van tevoren maken en meteen gebruiken. Ik gebruik een recept uit mijn prachtige culi-klapper Blaauw. Dit kookboek werd in 2007 uitgebracht door Ron Blaauw, wij woonden toen dichtbij zijn restaurant in Ouderkerk aan de Amstel en hebben daar vaak gegeten. De klapper is 2ehands nog verkrijgbaar via internet en ik heb er ontzettend veel uit gekookt en veel van geleerd. Voor zijn versies van zoetzuur gebruikt hij een zogenaamde aigre-doux met oosterse kruiden. Aigre-doux kan vertaald worden naar bitterzoet, zoetzuur en zuurzoet… Dit zoetzuur is heerlijk bij stoofvlees, bij Indische en Oosterse gerechten maar ook bij een andijviestampotje! Je kunt het maken van alle groente uit het seizoen! Indien je geen kweepeer hebt: gebruik een harde handpeer.

Voor 4-6 personen

Groente-fruit:

  • 1 kweepeer (of een harde handpeer)
  • 1 stuk pompoen (ongeveer 300 gram)
  • ½ komkommer
  • 1 harde, zure appel
  • Mandoline of keukenmachine met schaaffunctie
  • Variatie: je kunt ook dun  geschaafde bloemkool, courgette, wortel, ui, witte kool, rode kool etc gebruiken.

Aigre doux (300 ml)

  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml witte natuurazijn
  • 100 gram suiker
  • 2 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 stengel citroengras (sereh, grofgesneden)
  • 1 rode peper in stukken gesneden
  • 5 cm gember in plakjes
  • Was alle groente en fruit.
  • Verwijder het vilt van de kweepeer.
  • Snij de kweepeer in 4 of 6 stukken (schillen hoeft niet), verwijder de klokhuizen.
  • Snij de appel in 4 stukken (schillen hoeft niet), verwijder de klokhuizen.
  • Snij de ½ komkommer in de lengte door en haal met een theelepeltje de zaadlijst er uit (schillen hoeft niet)
  • Snij de pompoen in langwerpige stukken en verwijder het zaad (schillen hoeft niet).
  • Schaaf dunne schijfjes van de groente en zet weg.
  • Verwarm de wijn, azijn, suiker en alle kruiden en breng aan de kook en laat 2 minuten doorkoken (suiker lost op, roer!).
  • Haal door een zeef en legde geschaafde groente en fruit direct in de warme vloeistof.
  • Laat een uurtje staan bij kamertemperatuur.
  • Klaar voor gebruik (of bewaar in de koelkast).

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!