Een groentecake? Ja dat bestaat en is nog lekker ook! Voor iedereen met een moestuin en een overschot aan courgette: maak deze cake! Hij is heerlijk smeuïg. Er gaat geen boter in maar olijfolie dus hij is ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Enneh… heb je ze zelf niet in de tuin, koop dan vooral zelf courgette of zoek een vriend met een moestuin. Want courgettes hebben ze altijd teveel!

Voor 1 cake:

  • 125 g walnoten, grof gehakt
  • 2 eieren
  • 200 g (riet)suiker
  • 100 ml olijfolie
  • 200 g bloem, gezeefd
  • 2 tl bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 el koek- of speculaaskruiden
  • ½ tl gemberpoeder
  • 500 g courgette, geraspt
  • 100 g poedersuiker
  • 3 el gembersiroop

En verder nodig: cakevorm, mixer

  • Verwarm de oven op 180 graden en vet je cakevorm vast in met olie of bakspray.
  • Klop in een kom de eieren met de suiker tot een dikke vla.
  • Voeg de olijfolie, de bloem, het bakpoeder, het zout, de koekkruiden en het gemberpoeder toe. Schep of spatel luchtig om.
  • Schep dan de courgette en de walnoten door het beslag.
  • Doe het beslag over in de cakevorm en bak de cake 60-75 minuten. De cake is klaar als hij mooi bruin is, de kern mag nog iets vochtig zijn. Controleer dit eventueel met een houten prikker.
  • Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten rusten voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt. Laat goed afkoelen op een rooster.
  • Roer voor het glazuur de poedersuiker en de gembersiroop door elkaar. Houd je niet van gember, gebruik dan water.
  • Schenk het glazuur over de cake als deze afgekoeld is.

Dit recept komt het uit het boek I love groente van Janneke Vreugdenhil

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email