Een groentecake? Ja dat bestaat en is nog lekker ook! Voor iedereen met een moestuin en een overschot aan courgette: maak deze cake! Hij is heerlijk smeuïg. Er gaat geen boter in maar olijfolie dus hij is ook geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie. Enneh… heb je ze zelf niet in de tuin, koop dan vooral zelf courgette of zoek een vriend met een moestuin. Want courgettes hebben ze altijd teveel!
Voor 1 cake:
- 125 g walnoten, grof gehakt
- 2 eieren
- 200 g (riet)suiker
- 100 ml olijfolie
- 200 g bloem, gezeefd
- 2 tl bakpoeder
- ½ tl zout
- 1 el koek- of speculaaskruiden
- ½ tl gemberpoeder
- 500 g courgette, geraspt
- 100 g poedersuiker
- 3 el gembersiroop
En verder nodig: cakevorm, mixer
- Verwarm de oven op 180 graden en vet je cakevorm vast in met olie of bakspray.
- Klop in een kom de eieren met de suiker tot een dikke vla.
- Voeg de olijfolie, de bloem, het bakpoeder, het zout, de koekkruiden en het gemberpoeder toe. Schep of spatel luchtig om.
- Schep dan de courgette en de walnoten door het beslag.
- Doe het beslag over in de cakevorm en bak de cake 60-75 minuten. De cake is klaar als hij mooi bruin is, de kern mag nog iets vochtig zijn. Controleer dit eventueel met een houten prikker.
- Haal de cake uit de oven en laat hem 10 minuten rusten voordat je hem voorzichtig uit de vorm haalt. Laat goed afkoelen op een rooster.
- Roer voor het glazuur de poedersuiker en de gembersiroop door elkaar. Houd je niet van gember, gebruik dan water.
- Schenk het glazuur over de cake als deze afgekoeld is.
Dit recept komt het uit het boek I love groente van Janneke Vreugdenhil
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!