Altijd roomboter gekocht, verschillende merken en soms de goedkope en dan weer eens een duurdere variant. In Kopenhagen viel ons op dat bij het ontbijt, de lunch of het avondeten roomboter werd geserveerd met een ander mondgevoel, onregelmatige vorm en heerlijke smaak. Zelfgemaakte boter. Het toeval wil dat ik een liter slagroom over had en dat er buiten verse sneeuw lag. De twee ingrediënten voor zelfgemaakte ROOMBOTER!

  • Voor 350 gram boter:
  • 1 liter slagroom
  • eventueel enkele eetlepels karnemelk
  • ijswater (met ijsklontjes er nog in)
  • kaasdoek of een dunne theedoek
  • mixer

  • Eventueel: laat de slagroom met de karnemelk 2 uurtjes op de aanrecht staan (hoeft niet maar geeft meer smaak).
  • Klop de slagroom met of zonder karnemelk gedurende meer dan 15 minuten op hoge snelheid met een mixer of in de keukenmachine totdat er scheiding plaats gaat vinden: het vet drijft in de wei.Giet dit mengsel door de kaasdoek.
  • Laat uitlekken en knijp zoveel mogelijk wei er uit (de eerste wei kun je gebruiken als vocht bij het bakken van een brood).
  • Het is belangrijk om alle wei zoveel mogelijk kwijt te raken (bevat eiwitten die de boter ranzig kunnen maken).
  • Dit doe je door de klomp met boter zeker drie maal te wassen in ijswater.
  • Verbrokkel de boter steeds met je handen in het ijswater, hierdoor gaat de wei uit het vet.
  • Na elke wasbeurt giet je het mengsel weer door de kaasdoek en knijp je alle vocht er uit.
  • Als het waswater helder is kun je stoppen en weer alle laatste vocht via de kaasdoek er uit knijpen.
  • Daarna kun je met twee houten lepels of plankjes de boter in een vierkant vormen en inpakken in keukenpapier.
  • Natuurlijk kun je nu de boter ook zouten of van kruiden voorzien!

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email