Het pitabroodje is een zacht plat broodje wat bij het opensnijden hol van binnen is. Hierdoor kun je het makkelijk vullen. Pitabroodjes vinden hun oorsprong in het Midden Oosten en elk land heeft er een iets andere naam voor. De broodjes worden op een zeer hete steen, kort gebakken en zijn hol van binnen.

De pitabroodjes die in de supermarkt liggen zijn altijd heel wit en drogen heel snel uit in de oven of tosti apparaat. Vaak breken ze snel en kun je ze niet goed opensnijden. Persoonlijk vind ik die helemaal niet lekker. Daarom hier een recept om ze zelf te maken! Lekker gevuld met falafel!

 

8-10 broodjes

  • 400 gram bloem
  • 75 gram zuurdesem  OF 20 gram verse gist OF 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • Ongeveer 300 ml lauw water
  • Oven en bij voorkeur een pizzasteen voor in de oven
  • Meng de desem of de gist met wat lauw water en de suiker en laat even staan (10 min).
  • Meng dan dit mengsel door de bloem en bijna alle lauwe water; kneed even.
  • Meng vervolgens het zout door het mengel.
  • Vervolgens ga je lang en stevig kneden (10-15 minuten); dit kan ook met de deeghaak van de keukenmachine.
  • Het deeg mag niet te droog zijn; voeg eventueel extra water toe.
  • Maak vervolgens een mooie, gladde deegbal en leg deze in een kom, strijk de bol in met een druppeltje olijfolie en dek goed af met plasticfolie.
  • Laat de deegbol op een warme plaats minstens 1 uur rijzen.
  • Verdeel het deeg daarna in 8 of 10 bolletjes.
  • Laat de deze weer 1 uur rijzen onder plasticfolie op een warme plaats.
  • Verwarm de oven (boven-onderwarmte) op de hoogste stand (220-250 graden Celsius) met de pizzasteen in de oven (indien je geen steen hebt, een ovenplaat)
  • Vervolgens stuif je wat bloem over de bolletjes en maakt met je handen ronde platte broodjes die van de onderkant bedekt zijn met een laagje bloem.
  • Ik gebruik daarna altijd de langwerpige houten plankjes die afkomstig zijn van een “wijnkistje”; ook ideaal om baguettes mee in de oven te schuiven.
  • Bestuif zo’n plankje met bloem en leg de pitabroodjes per drie op een plankje.
  • Vervolgens kun je ze via het plankje “omkiepen” op de ovensteen of bakplaat.
  • Indien mogelijk: een bakje of schaal met water onder in de oven zetten voor stoom!
  • Bak de broodjes lichtbruin, totdat ze gaan opzwellen (8-10 minuten).
  • Laat ze afkoelen op een rooster en gebruik ze meteen.
  • Je kunt ze goed invriezen en in een tosti-grill of oven kort opwarmen.

Recept: pitabroodjes gevuld met falafel

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!