Nog zo’n leuke klus voor het weekend: zelf piccalilly maken. Echt waar, ’t is heel gemakkelijk en o zoveel lekkerder dan die potten uit de supermarkt. En ook erg leuk om als zelfgemaakt cadeautje weg te geven. Gewoon doen dus!
  • 600 g stevige groenten zoals wortel, bloemkool, meiknol, pastinaak, etc.
  • 2 uien, fijngehakt
  • 1 verse groene Spaanse peper
  • 2 verse rode Spaanse peper
  • 3 tenen knoflook
  • stukje verse gember in stukken
  • 1 appel in kleine stukjes
  • 1/2 komkommer, zaadlijsten verwijderd, in kleine stukjes
  • zout
  • 300 ml (appel)azijn
  • 200 ml water
  • 125 milliliter olie
  • 2 eetlepels zwarte peperkorrels
  • 1,5 eetlepels koenjit
  • 2 eetlepels bruin mosterdzaad
  • 2 eetlepels mosterdpoeder
  • 3 eetlepels bloem

En verder nodig: steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop (totaal circa 1,5 liter) Kijk hier hoe je de potten steriel kunt maken. https://www.kokenmetkennis.nl/videos/inmaken-potten-schoonmaken/

 

  • Water met het zout vermengen en de harde groenten erin leggen.
  • Kook ze beetgaar in ruim water waarin 10 g zout per liter water is opgelost.
  • Spoel vervolgens koud en laat goed uitlekken. Spoelen is belangrijk anders wordt je piccalilly te zout.
  • De uien, pepers, knoflook en gember fijn hakken. Gebruik een kleine hakmolen/foodprocessor/staafmixer of doe dit met de hand.
  • Bak dit in een flinke pan aan in de olie tot het zacht is.
  • Voeg nu de peperkorrels, koenjit, mosterdzaad en mosterdpoeder toe.
  • Als alles goed gemengd is doe je in één keer de bloem erbij. Blijf goed roeren, vuur niet te hoog en bak een paar minuten door.
  • Giet dan de azijn en het water erbij en roer het geheel tot een egale saus.
  • Doe nu de uitgelekte groenten, de stukjes appel en komkommer erbij en laat dit op zacht vuur 10 minuten sudderen. Goed roeren want het koekt snel aan.
  • Giet de hete piccalilly in schone(!) potten, sluit ze af en zet ze een tijdje op hun kop.
  • Bewaren de potten op een donkere en koele plaats en laat ze ten minste twee weken op smaak komen.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!