Ingrediënten (4 personen)
- 500 g zalmfilet met vel
- 2 el Japanse (lichte) sojasaus
- 2 el honing
- 1 el togarashi-kruidenmix (toko)
- Sap van 1 limoen
- 1 el zwart sesamzaad
- 20 g zeewier (wakame of fijngesnipperde gedroogde nori blaadjes)
- 4 lente-uitjes , fijngesneden
- 1 krop bindsla , grof gescheurd of gemengde sla
Dressing
- Schil van 2 plus sap van 2 limoen(en)
- Geraspte schil en sap van 1 sinaasappel
- 3 cm gemberwortel, geschild en geraspt
- Teen knoflook, geperst
- 2 el Japanse (lichte) sojasaus
- 2 el sesamolie
Optioneel
- Rijst
- Zeekraal
- Wasabi furikake (toko)
- Bereiding
- Gebruik de gril (hoogste stand); grillpan of BBQ en leg de vis met het vel omlaag in een schaal met folie
- Smeer de vis in met sojasaus, honing en bestrooi rijkelijk met de togarashi
- Rooster de vis 15-20 min; de bovenkant wordt donker en kleverig. Haal uit de oven en knijp de limoen erover uit (de vis kan warm, lauwwarm of koud gegeten worden op de salade)
- Rooster het sesamzaad kort in een droge koekenpan op laag vuur
- Meng de ingrediënten voor de dressing, voeg het zeewier toe
- Meng de sla soorten; bestrooi met de bosuien, leg de zalm erop, bestrooi met sesamzaad en serveer de dressing ernaast
- Optioneel: gekookte rijst, zeekraal en krokante furikake (toko)
Een Japans zeven kruiden poeder. Te koop in kleine potjes bij de Japanse afdeling van toko’s.
Maar je kunt het ook zelf maken: gedroogde chilivlokken, gedroogde sinaasappelschil, sesamzaadjes, Sichuan peper, gemalen nori, gemberpoeder en hennepzaadjes. Het is pittig en kan gebruikt worden als “rub” om vlees of vis in te smeren voorafgaand aan de bereiding
Furikake
Furikake is een (Japans) mengsel wat je over de rijst of salade strooit als smaakmaker. Het mengsel kan van alles bevatten en je kunt het zelf maken http://www.justbento.com/handbook/johbisai/homemade-furikake-no-3-noritama of kant en klaar kopen. Het bevat meestal gedroogde vis (tonijn, bonito), zeewier en gedroogde groenten. Daarnaast andere kruiden en sesamzaadjes, Er zijn vele soorten en smaken.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!