Gerookte zalm doet het goed in een mooi rood radicchio slablad met een zoetzure dressing van rijstazijn, sesamolie, limoensap, bosui, verse gember en gembersiroop. De rivierkreeftjes met wasabi mayonaise zijn een perfecte romige tegenhanger. Garneer met gehakte cashewnoten en naar smaak vers gehakte koriander of peterselie! Feestelijk, snel en heerlijk!
4 personen
- Gerookte zalm van goed kwaliteit (1 plak per persoon)
- Rivierkreeftjes (gegaard/bakje/150 gram) vervang eventueel door Hollandse garnaaltjes
- Knapperige slasoort (radicchio, kropsla, ijsbergsla) of witlof
Dressing
- 2 stengels bosui, in zeer dunne ringen geschaafd
- Stukje gember, fijngeraspt (2 cm)
- 2-3 el gembersiroop
- Rasp van een limoen
- Sap van een limoen
- Japanse sojasaus
- 1 el sesampolie
- 2 el zonnebloemolie
- 3 el rijstazijn
- 2 el mirin
Wasabi mayonaise
- 3- 4 el goede mayonaise
- Naar smaak: wasabi
Garnering
- Gehakte cashewnoten
- Gehakte koriander (of peterselie)
- Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen.
- Proef vervolgens of het voldoende zoet-zuur-zout smaakt (pas eventueel aan door iets meer siroop, soja, azijn, olie)
- Leg de plakjes zalm 30 minuten in deze dressing en zet koel weg.
- Meng de mayonaise met wasabi naar smaak (begin met weinig en voeg meer toe; hangt af van hoeveel pittigheid je aankunt!
- Meng dit mengsel door de rivierkreeftjes.
- Laat 30 minuten intrekken.
- Was de slabladeren en dep ze droog.
- Leg op elk bordje een blaadje sla (of 2 afhankelijk van de grootte van de bladeren)
- Leg de zalm op de sla en besprenkel rijkelijk met de dressing en garneer met gehakte cashewnoten en koriander (of peterselie).
- Leg er een bolletje rivierkreeftjes bij of naast.
- Draai er nog wat versgemalen peper over heen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!