Je gaat echt voor all the way do it yourself? Mooi! Begin dan met dit geitenkaasje. Stap voor stap nemen we je mee tot aan het eindresultaat.
- (120 gram per stuk)
- 1 liter geitenmelk (bij AH te koop in de koeling)
- 200 ml room
- 5 takjes verse kruiden naar keuze: bv rozemarijn, tijm, basilicum, laurier
- 50 ml witte wijn azijn of vers citroensap
- 2 tl grof zeezout
- Kaasdoek of dunne theedoek
- plastic bakje (bv van kwark of ricotta waarin je gaatjes prikt)
Bereiding en afwerking
- Haal de melk en de room minstens 5 uur eerder uit de koeling.
- Verwarm de melk en de room langzaam en voorzichtig met de kruiden
- Langzaam roeren, zorg dat er geen vel komt of dat de melk aan de bodem plak
- Als de melk bijna kook: zet het vuur uit en laat de kruiden nog 30 minuten trekken; daarna zeef je de kruiden er uit.
- Voeg dan de azijn of het citroensap toe en roer 7 keer stevig door
- Zet het vuur op de laagste stand
- Voorzichtig roeren gedurende 2 minuten
- Indien geen stolling: verhit 2 minuten langer of voeg extra zuur toe (azijn of citroen)
- Je krijgt kleine en grote vlokken (schifting) en dat is goed
- Haal van het vuur en laat 10 minuten rusten
- Leg het kaasdoek in een zeef in een lekbak
- Laat uitlekken (10 minuten)
- Voeg zout toe en roer goed door, proef en kijk of het goed smaakt
- Verdeel over een klein bakje (met gaatjes) met kaasdoekjes en druk er stevig in.
- Na een uur is dit al een mooi gevormd vers geitenkaasje voor op een toostje of stokbrood (smeerbaar). Lekker met een wat peper, kruiden en/of olijfolie.
- De volgende dag (koelkast) kun je het in dikke plakken snijden en met wat oliedruppeltjes, kruiden en honing even grillen voor op de salade
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!