Simpeler en sneller kan het niet! Zelf yoghurtijs maken betekent dat je alles zelf kunt kiezen: de hoeveelheid suiker, vet en met of zonder fruit. Je kunt kiezen voor een kant en klare yoghurt met fruit(saus) als basis of je stelt het zelf samen. Sinds wij een ijsmachine hebben maken we vaak, zeer snel yoghurtijs met de 1 liter bakken van de Zuivelhoeve met bosvruchten onderin. Bevat toegevoegde suiker maar in mijn ervaring is suiker bij de ijsbereiding wel van belang voor een goede ijsstructuur en smaak. Bij Ontroerend Lekker moet het ook lekker zijn, vandaar!

Voor 800 gram  ijs (4-6 personen)

KANT EN KLARE YOGHURT:

– 1 bak (800 gram) yoghurt met bosvruchten (bv. van de Zuivelhoeve)

OF

ZELF SAMENSTELLEN:

– 500 gram volle yoghurt naar keuze

– 300 gram vers fruit (gepureerd of grof gesneden) of uit de diepvries

– optioneel: rasp van een biologische citroen of sinaasappel

-50 gram suiker

 

– fruit naar keuze ter garnering (aardbeien, bessen, frambozen, mango etc)

– ijsmachine*

*Zonder ijsmachine kun je ook ijs maken; echter de fijne structuur zul je dan niet bereiken. De ijsmachine zorgt voor het voortdurend fijnwrijven van waterkristallen tijdens het vriezen en dat geeft een zachter ijs met een beter mondgevoel (geen harde kristallen).

Je kunt het yoghurtijs ook bereiden in de diepvries maar dan moet je frequent roeren met een vork om kristalvorming te voorkomen.

Een ijsmachine met een invrieselement is niet zo duur (50-100 euro) en werkt prima voor 0,5 tot 1 L ijs. Het nadeel van ijsmachines met een vrieselement is dat het element minimaal 24 uur van te voren in de vriezer moet liggen en dat alle ingrediënten zeer koud moeten zijn. Vergt dus een betere planning.

Ijsmachines met zelfvriezend vermogen (Princess, Magimix, Domo) beginnen bij 200 Euro tot wel 1000 Euro. Het voordeel van deze laatste machines is dat je direct kunnen invriezen, de ingrediënten moeten bij voorkeur koel zijn (maar op kamertemperatuur werkt ook omdat het apparaat vriest) en dat je achter elkaar meerdere ijssoorten ten kunt maken.

Voor de kant en klare yoghurt:

  • Zorg dat de yoghurt koud is.
  • Breng alles over in de ijsmachine en zet aan.
  • Bewaar het emmertje van de yoghurt en breng het ijs hier in over.

Voor de zelfmaakversie:

  • Verwarm het fruit licht en voeg de suiker toe, los op.
  • Koel het mengsel even af  in de koelkast.
  • Zorg dat alle ingrediënten koud zijn
  • Meng alles en beng over in de ijsmachine en zet aan.

Persoonlijk vind ik zelfgedraaid ijs het allerlekkerste en meest zacht van structuur als je het meteen opeet!

Je kunt het natuurlijk ook bewaren in een goed afgesloten bak in de diepvries.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email