Ik zag een foto van deze taart voorbijkomen op de website van healthyfoodlove.nl en wilde hem meteen maken! Met wat kleine aanpassingen maakte ik hem dezelfde avond nog omdat ik alle ingrediënten in huis had. Ik was ook getriggerd door het woord ‘ontbijttaart’. Nog niet eerder van gehoord maar ik zag wel mogelijkheden om hem de volgende ochtend mee naar het werk te nemen en door mijn collega’s te laten testen. Als hij lekker was zou ik het recept op onze website plaatsen. En zie hier: de taart is goedgekeurd 😉

Zelf vind ik de bodem van de taart na een nacht in de koelkast te zacht. Houd je van een knapperige bodem, eet deze taart dan het liefst de dag dat je hem maakt. Gebruik boekweitmeel in plaats van tarwebloem en je hebt een volledig glutenvrije taart.

Voor de bodem:

  • 100 gram amandelmeel
  • 100 gram tarwebloem
  • 4 (medjoul) dadels
  • 4 el boter of kokosolie
  • 2 el melk of room
  • handje hazel- of pecannoten

Voor de yoghurtlaag:

  • 600 gram yoghurt
  • 120 gram blauwe bessen
  • 6 blaadjes gelatine
  • 45 ml honing

En verder nodig: bakvorm van 25 cm doorsnee, blender of staafmixer en wat vers zomerfruit

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet of spray de bakvorm in.
  • Ontpit de dadels en snij fijn of gebruik hier een kleine hakmolen voor.
  • Hak de noten fijn of doe dit ook in een kleine hakmolen.
  • Doe alle ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine of KitchenAid en mix met platte menghaak tot een geheel. Heb je geen keukenmachine doe dit dan met de hand.
  • Verdeel het deeg over de bodem van je bakvorm en laat de randen wat opsteken.
  • Bak de bodem voor 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Voel na 20 minuten of de bodem al een beetje stevig is, geef hem anders nog 5 minuten.
  • Haal de bodem uit de oven en laat even afkoelen.
  • Week ondertussen de gelatineblaadjes in ruim koud water.
  • Mix in de blender de ingrediënten voor de yoghurtlaag goed door elkaar. Je kunt ook een staafmixer gebruiken.
  • Knijp de gelatineblaadjes uit en los deze op in een pannetje met een klein laagje water op laag vuur.
  • Voeg de gelatine toe aan het yoghurtmengsel en meng dit goed door elkaar.
  • Giet het yoghurtmengsel in de afgekoelde koeklaag en laat de taart nu voor minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
  • Garneer de taart met vers zomer fruit vlak voordat je hem serveert.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!