Een paar weken geleden kreeg ik van een collega een zak met yacon. Eerlijk is eerlijk, ik had er nog nooit van gehoord. En dan wordt het leuk, want ik ben gek op ‘nieuw eten’. Gelukkig biedt het internet dan soelaas.
Yacon komt oorspronkelijk uit Peru, waar deze ondergrondse knolsoort ook wel ‘apple of the earth’ wordt genoemd en in wel 400 verschillende variaties voorkomt. In Peru is de yacon knol met name geliefd om het feit dat het weinig calorieën en suikers bevat. Yacon heeft een subtiele zoete smaak, als een verse appel/meloen combinatie. Zeer friszoet en zeer sappig. Yacon wordt in de vorm van siroop ook veel gebruikt om suiker te vervangen.
In Nederland kom je yacon (nog) niet veel tegen, nu alleen nog in moestuintjes en biowinkels. Gezien de gezondheidstrend zullen we deze knol echter steeds vaker tegen gaan komen. Je kunt de knol rauw eten en verwerken in salades. Je kunt de knol ook koken, bakken en roerbakken maar daardoor wordt hij wel wat melig. Gebruik hem daarom lekker in salades!
- een paar yacon-knollen
- citroensap of citroenazijn
- goede olijfolie
- wat geroosterde pijnboompitjes
- Schil de yacon-knollen met een dunschiller.
- Schaaf ze op een mandoline of snij ze in dunne plakjes.
- Klop een frisse dressing van de olijfolie en citroensap en besprenkel hier de yacon-plakjes mee.
- Verdeel er wat geroosterde pijnboompitjes overheen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!