Toen ik deze worteltaart stond te maken dacht ik dat het niet veel kon worden. Het deeg was zo stug en taai, ik had eigenlijk het idee dat de hoeveelheden niet klopten. Ik was eigenlijk verbaasd dat het cakedeeg mooi rees in de oven en nog meer verrast toen de consistentie en smaak echt prima was! Dus laat je niet weerhouden en twijfel vooral niet tijdens de bereiding: het komt goed!

  • 250 gram wortelen (schoongemaakt) of koop kant-en-klare julienne
  • 75 grampecannoten
  • 2 flinke eieren
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel koek- of speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 225 gram suiker
  • 1,75 dl noten –of olijfolie
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 theelepel citroensap
  • 25 gram boter op kamertemperatuur
  • 125 gram roomkaas
  • En verder nodig: rasp, springvorm van ongeveer 20 cm doorsnede, kleine hakmolen of vijzel

 

  • Verwarm de oven voor op 175° C.
  • Rasp de wortelen fijn.
  • Maal de pecannoten fijn in een kleine hakmolen of gebruik hiervoor een vijzel.
  • Splits de eieren.
  • Doe de eigelen in een kom met de suiker. Klop goed met een mixer, eventueel even au-bain-marie zodat de suiker een beetje smelt.
  • Klop er de olie doorheen en daarna de pecannoten.
  • Schep er met een spatel de wortel doorheen, je hebt nu een dik, vrij stug beslag.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, de kaneel, de koekkruidenpoeder en het zout in een aparte kom. Meng het meelmengsel door de wortelmix. Je hebt nog steeds een stug beslag maar het komt goed 😉
  • Klop de eiwitten goed stijf (neem de tijd) en meng ze ook door het deeg.
  • Doe het deeg over in een met bakpapier beklede springvorm. Vet of spray de randen in.
  • Zet 45 minuten in de voorverwarmde oven. Test met een houten prikker of het deeg gaar is, de prikker moet er droog uitkomen. Anders de wortelcake nog even terugzetten.
  • Haal de springvorm los en laat de cake op een rooster en laat hem afkoelen.
  • Meng de roomkaas, de boter, de poedersuiker en het citroensap. Bestrijk de afgekoelde cake met het mengsel. Versier hem naar wens met wat geraspte wortel, pecannoten of andere decoratie.

 

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!