Deze wortelcake bevat 75 % minder toegevoegde kristalsuiker en boter dan een traditionele cake. De suiker wordt gecompenseerd door de zoete smaak van de wortel, wat ingedikt sinaasappelsap, rozijnen en een laagje peer.

De boter wordt grotendeels vervangen door magere kwark.

Deze wortelcake is smeuïg en absoluut niet droog. Daarom moet je hem goed laten afkoelen na het bakken, alvorens te snijden of te verplaatsen (anders kan de cake breken). Ik gebruik hiervoor een springvorm omdat je dan direct de rand kunt verwijderen zodat de cake snel en knapperig kan afkoelen (de randen). Dat geldt ook voor de onderkant, verplaats de cake zo voorzichtig en snel mogelijk naar een rooster zonder het bakpapier.

Heerlijk bij de koffie of als nagerecht met wat kokosroom of een bolletje vanille-ijs!

Voor een kleine springvorm met doorsnede 18-20 cm  (8 grote of 12 kleine punten)

  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 eieren
  • 50 gram zonnebloempitten en/of pompoenpitten (licht geroosterd)
  • 250 gram geraspte wortel
  • 50 gram boter of olie naar keuze (plantaardig of roomboter)
  • 150 gram magere kwark
  • 50 gram suiker
  • Een flinke handvol rozijnen
  • 1 glas sinaasappelsap en het sap van een halve citroen
  • Vanille pasta (1 tL) of schraapsel van een vanillestokje
  • 1 peer
  • Enkele walnoten (8)
  • Bekleed springvorm met een stuk bakpapier en besmeer met enkele druppels zonnebloemolie of boter.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  • Laat het sap even indikken (halvering volume) op een middel laag vuur.
  • Vermeng de pitten, de rozijnen, de vanille, het ingedikte sap en de geraspte wortel in een kom met een lepel.
  • Mix dan het meel, de eieren, de boter en de kwark in een aparte kom (kan met de (staaf)mixer of een keukenmachine) tot alles gemengd is.
  • Voeg beide mengsels samen en roer goed door met een lepel.
  • Schil de peer en schaaf mooie plakjes in de breedte (ronde plakjes) en druppel er nog wat citroensap overeen.
  • Breek de walnoten in de helft.
  • Breng het wortelmengsel over in de springvorm en bedek met een aaneengesloten laagje peer, strooi er een kleine beetje suiker overheen (gaat karamelliseren).
  • Beleg met de walnoten.
  • Bak gedurende 45-60 minuten totdat de cake stevig aanvoelt als je er op drukt.
  • Zet de springvorm op een rooster en verwijder direct de rand en het bakpapier van de rand.
  • Laat afkoelen en breng indien stevig genoeg de cake zonder bakpapier en springvorm-bodem over op het rooster om verder af te koelen.
  • Ook lekker met slagroom, kokosroom of lepeltje Griekse yoghurt of een bolletje vanille-ijs.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email