Een heerlijk volkorenbrood met een zoete smaak van wortels. Met extra lijnzaad, pompoenpitten en havervlokken wordt het een gezond en zeer voedzaam brood.Je kunt kiezen voor zuurdesem of gist tijdens de bereiding. Ik laat het brood altijd rijzen in een mandje met een doek (een broodmandje met doek erin). Dit kan ook in de beslagkom. Vervolgens bak ik het altijd in de gietijzeren pan.
Voor 1 groot brood:
- 400 gram winterwortel (helft geraspt en de andere helft in stukken snijden)
- 150 gram vloeibare zuurdesem plus een half zakje droge gist (3,6 gram) OF 1 zakje droge gist (7 gram)
- 1 eL honing (vloeibaar)
- 300 gram volkorenmeel
- 100 gram roggemeel
- 50 gram
- 50 gram lijnzaad
- 25 gram pompoenpitten
- 25 gram havervlokken
Gietijzeren pan die in de oven mag of een bakblik.
- Kook de wortelstukken gedurende 10 minuten, laat goed uitlekken en pureer.
- Kook de geraspte wortel gedurende 5 minuten en laat goed uitlekken.
- Indien je zuurdesem met gist gebruikt: laat beide met de honing en 150 mL lauw water 10 minuten staan.
- Indien je alleen gist gebruikt doe je hetzelfde met de gist.
- Meng intussen in een grote kom alle andere ingrediënten BEHALVE de pompoenpitten en havervlokken en voeg dan het zuurdesem-gist-water mengsel toe (of het gist-watermengsel)
- Met de keuken machine of handen kneden tot een kleverig deeg (deeg met rogge hoef je niet lang te kneden).
- Laat het dan 1,5 uur rusten onder een theedoek op een warme plaats. Halverwege kun je het even omroeren.
- Verwarm de oven met de gietijzeren pan er in op 250 graden voor (indien je een bakblik gebruikt zonder deksel op 220 graden).
- Haal dan de hete pan uit de oven (voorzichtig!) en haal de deksel er af. Breng het deeg over in de pan en snij de bovenkant enkele malen diep in en bestrooi met de pitten en vlokken. Doe de deksel erop en bak in 25 minuten bijna gaar. Haal dan de deksel eraf en bak nog 5 minuten na.
- Haal het brood dan uit de pan en breng over op een rooster en koel af.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!