Een èchte Brabantse ‘delicatesse’. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Traditioneel werd het in Brabant vooral gegeten met kerstmis na de nachtmis en met Carnaval. Maar tegenwoordig eten wij ze het hele jaar door! Leuk om ze eens zelf te maken. En mocht je ze onverhoopt niet op kunnen, dan vries je ze gewoon in. Altijd een voorraadje bij de hand!
Deeg:
- 500 g bloem
- 12 g zout
- 140 g boter
- 20 g basterdsuiker
- 2 zakjes gedroogde gist
- 250 g melk
Vulling:
- 500 g rundergehakt
- 1 ei
- 3 eetlepels ketchup
- 75 ml ketjap
- 1 eetlepel worcestershiresauce
- 1 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel pimento of speculaaskruiden
- 1 theelepel 7-kruidenpoeder
- 1 theelepel nootmuskaat
- 2 eetlepels mosterd
- 1 handje paneermeel
- scheutje tabasco, naar smaak
- 1 kleine theelepel zout
N.B. Ben niet zuinig met kruiden anders krijg je flauwe worstenbroodjes!
En verder nodig: 1 ei en 1 eigeel voor bestrijken van de broodjes.
Deeg:
- Maak een hoop van de bloem op je aanrechtblad en maak er een kuil in.
- Bestrooi de bloem met het zout.
- Verwarm de melk tot deze lauw/handwarm is en giet de melk in de kuil.
- Voeg de boter en suiker toe.
- Voeg de gist toe en meng met je vingers de gist door de melk tot een papje.
- Werk van binnen naar buiten, meng steeds een beetje bloem bij de natte massa totdat het een kneedbaar en egaal deeg is. Het is belangrijk dat het deeg minimaal 5 minuten goed doorgekneed wordt. Kan natuurlijk ook in de KitchenAid.
- Verdeel het deeg in porties van ongeveer 90 gram, maak er kleine balletjes van en laat deze afgedekt onder een laag plasticfolie of een schone theedoek 15 minuten rusten.
Vulling:
- Meng alle ingrediënten voor de vulling in de KitchenAid met platte menghaak goed door elkaar. Heb je geen KitchenAid, doe dit dan met de hand en zorg dat alles goed gemengd is.
- Kijk even uit met het paneermeel, voeg zoveel toe tot de vulling mooi samenhangend is. Niet te nat, maar zo lekker gladjes en niet plakkerig.
- Maak porties van ongeveer 90 gram en vorm er worstjes van.
Afmaken:
- Rol de geruste bolletjes deeg ovaal uit.
- Klop het eigeel los en bestrijk de zijkanten van de deegplak.
- Leg in het midden de gehaktworst.
- Vouw de korte kantjes van het deeg over de worst, vouw vervolgens de lange zijdes over elkaar heen. Druk de naden goed aan en leg de worstenbroodjes met de naad naar onder op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Laat de broodjes 45 minuten rijzen onder een laag plasticfolie of schone theedoek.
- Verwarm de oven voor op 200 ºC. Bestrijk de worstenbroodjes met het losgeklopte ei en bak in ongeveer 30 minuten af.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!