Het lekkerste worstenbroodjes volgens recept van Robèrt van Beckhoven! Een reuzelekker broodje volgens klassiek recept van witbrood met gekruid half-om-half gehakt. Van dit recept maak je ongeveer 25 worstenbroodjes. Je kunt ze natuurlijk invriezen als ze niet in een keer op gaan maar ook uitdelen levert vaak vrolijke gezichten op… Ik raakte ze in elk geval erg snel kwijt toen ik thuiskwam van de broodbakcursus waar ik deze o.a. maakte. Houd jij van een beetje pit? Kruid je gehakt dan extra met bijvoorbeeld wat chilipeper.
Voor het deeg:
- 200 gram melk op kamertemperatuur
- 500 gram bloem
- 25 gram gist
- 9 gram zout
- 10 gram basterdsuiker
- 125 gram boter
- KitchenAid met deeghaak of anders kneden met de hand.
Voor de gehaktworstjes:
- 750 gram half om half gehakt
- 2 eieren
- 75 gram paneermeel
- zout
- peper
Het deeg:
- Doe alle ingrediënten behalve het zout en de melk in de machine. Gebruik de deeghaak. Laat de machine in de laagste stand draaien, voeg dan bijna alle melk toe en laat alles rustig mengen voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg het zout toe en zet de machine in een hogere stand om te kneden, ongeveer 5 minuten. Het is voldoende gekneed als je er een vliesje van kunt trekken. Als het wat te stijf aanvoelt kun je nog de rest van de melk toevoegen.
- Bol het deeg op en laat 30 minuten rijzen.
- Weeg stukjes van 30 gram af en bol ze direct op. Laat de bolletjes 30 minuten rusten.
De gehaktworstjes:
- Meng alle ingrediënten.
- Weeg porties van 30 gram af en vorm hier worstjes van.
Afmaken:
- Druk de bolletjes plat en druk of rol ze uit tot ovale plakjes.
- Leg op ieder deegstukje een worstje en vouw beide uiteinden van het deeg over de uiteinden van de worstjes heen naar binnen. Pak het deegstukje in de lengte een de bovenzijde vast, haal dit over het worstje heen en druk vast op de onderzijde. Maak de sluiting goed dicht. Rol het worstenbroodje in het gewenste model.
- Leg de broodjes met de sluiting naar onder op de bakplaat , bestrijk met ei en laat 40 minuten narijzen.
- Bak de broodjes in 15-18 minuten af op een bakplaat op 225°C