“Dumplings” is het alles overkoepelende woord voor deegballetjes of deegflapjes. Deze deegflapjes kunnen ook gevuld zijn en  vervolgens worden ze gebakken, gestoofd, gestoomd of gefrituurd. De wonton is altijd gevuld en wordt meestal gestoomd en veel gegeten in China, vaak in combinatie met soep. Pangsit is een wonton uit de Indonesische keuken. Maar……je hebt verschillende kant en klare wonton vellen in de diepvries van de toko. De ene soort is beter voor stomen en de andere voor frituren!

Op de foto heb ik de dezelfde vellen gebruikt voor stomen als frituren en dat ging prima! Maar er zijn dus verschillen en bij de vellen die geschikt zijn voor frituren staat dan op de verpakking: wonton pastry for deep fry. Of op de verpakking staat: pangsit pastry of spring roll pastry.

Pangsit is heerlijk bij bakso soep! Wontons zijn ook heel lekker in een groentesoep!

 

  • wontonvelletjes uit de diepvries (toko)
  • vulling: gehakt, garnalen, bakbanaan, oosterse groentemix
  • Optioneel: oosterse smaakmakers: kerrie, gemberpoeder, ketoembar, djinten (is niet nodig om te kruiden bij goede dipsaus).
  • zoete chilisaus (of voor de pittige liefhebbers: shriracha saus)
  • sesamolie tegen het plakken

Extra nodig:

  • Voor wontons/dumplings:  gestoomd
  • Stoommandje van bamboe of een zeef die in een pan past

  • Voor pangsit: gefrituurd
  • olie om in te bakken (arachide olie of zonnebloemolie) in een klein pannetje of gebruik de frituurpan.
  • Ontdooi de wontonvelletjes.
  • Kies jouw vulling en zorg dat het gehakt of de garnalen of groente fijngemalen zijn zodat je er een kleine balletjes van kunt maken (ongeveer koffielepel grootte).
  • Kruid de vulling naar smaak met kruiden. Indien je een lekker dipsaus hebt is kruiden niet nodig!
  • Leg de vulling in het midden van het velletje en vouw goed dicht als een zakje.
  • Smeer het bord waar je het oplegt in met een paar druppels sesamolie zodat de deegflatjes niet blijven plakken. 
  • Nu zijn er twee opties:
  • Optie 1 is stomen in een mandje of zeef boven kokend water (duurt ongeveer 5-7 minuten, vooral als er vlees in zit moet het goed garen).
  • Optie 2 is frituren in een laag olie in een pannetje of in de frituurpan (ze moeten net onderstaan).
  • Ook dit duurt 5-7 minuten.
  • Direct opdienen met een dipsaus.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!