Een eigen gebakken zacht, mals wit puntbroodje smaakt echt fantastisch. Veel verser dan je ooit gewend bent. Moeilijk is het niet, vooral het rijzen van de broodjes vraagt om tijd. Ik maakte deze witte puntjes tijdens de cursus ‘brood 1’ bij de B’academie van Robèrt van Beckhoven. Met onderstaand recept maak je ongeveer 15 puntjes.
- 500 gr tarwebloem
- 25 gram losgeklopt ei
- 10 gram zout
- 20 gram roomboter
- 20 gram margarine
- 5 gram basterdsuiker
- 30 gram verse gist
- 280 ml melk
- losgeklopt ei voor het afstrijken
- En verder nodig: KitchenAid met platte menghaak (of kneed met de hand), grote schone doek of deegkleedje, evt. noppenfolie
- Kneep van alle ingrediënten een soepel deeg.
- Verdeel het deeg in 15 stukjes van 60 gram (afwegen!), bol ze goed op en laat 20 minuten rijzen. Doe dit in een tochtvrije omgeving, onder een doek en/of bubbeltjesplastic, of in je stoomoven op 30°C en 100% vochtigheid of de automatische stand daarvoor. (een afgesloten plastic bak of je oven met daarin een bakje water dat net van de kook af is werkt ook)
- Druk de lucht uit de bolletjes, bol ze weer op en laat 30 minuten rijzen op de bakplaat met een onderlinge tussenruimte van ca. 5 cm. Dek ze weer goed af met een doek en/of bubbeltjesplastic of plaats ze weer terug in de stoomoven op 30°C en 100% vochtigheid.
- Druk de bolletjes na de tweede rijs wat plat en rol ze stevig op tot puntjes. Bestrijk de bolletjes met losgeklopt ei.
- Laat de bolletjes een laatste keer voor 55 minuten rijzen op dezelfde wijze als de vorige keren.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Bak de bolletjes 8 tot 10 minuten.
- Bestrijk de broodjes na het bakken eventueel lichtjes met wat gesmolten boter en laat de broodjes afkoelen op een rooster.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!