Een fris gerecht uit Andalusië voor hete zomerdagen. Echt ideaal als je geen zin hebt om in de keuken te staan met warm weer. Je kunt de soep makkelijk een avond van tevoren maken. Serveer er wat stokbrood bij en je hebt er een prima maaltijd aan. Of verdeel ze in kleine glaasjes als amuse of als onderdeel van een buffet.
Voor 4 personen als voorgerecht of 2 als hoofdgerecht
- 100 ml groentebouillon
- 2 sneetjes witbrood, zonder korst
- 2 teentje knoflook, geperst
- 1/2 trosje pitloze witte druiven
- 1 komkommer, geschild, zaadlijsten verwijderd en klein gesneden
- 50 gr (gerookte) amandelen
- 125 ml slagroom
- 125 ml yoghurt
- 2-3 el witte balsamico- of sherryazijn
- 50 ml olijfolie extra vierge
- zout en witte peper naar smaak
- 2 avocado’s in schijfjes
- evt. wat platte peterselie voor de garnering
En verder nodig: blender of keukenmachine
- Giet de bouillon in een diep bord en week het brood er een minuut of 5 in.
- Doe het natte brood in een keukenmachine of blender. (of in een kom en gebruik dan een staafmixer)
- Voeg de knoflook, druiven, komkommer en amandelen (houd wat amandelen achter voor de garnering) toe. Maal alles mooi glad.
- Zet de blender op een lage stand en giet de room, yoghurt en azijn er al kloppend bij.
- Giet op het laatst langzaam de olijfolie erdoor.
- Breng als alle ingrediënten volledig gemengd zijn de soep op smaak met peper en zout.
- Zet de soep minimaal een uur in de koelkast om volledig koud te worden. Of maak hem een avond van tevoren.
- Serveer in diepe borden of kommen. Beleg met schijfjes avocado, wat grof gehakte amandelen en eventueel wat peterselie.
Dit recept komt uit ‘Home Made Zomer’ van Yvette van Boven.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!