Ik had vorige week weer witlof in de Boerschappenbox. Mijn lief eet eigenlijk alles maar witlof daar doe ik hem echt geen plezier mee. Dus telkens weer de creativiteit uit de kast halen om het enigszins aantrekkelijk te maken. Vorige keer tarte tatin mee gemaakt en nu dacht ik de witlof in een soepje te verstoppen. Helemaal gelukt, en het viel nog in de smaak ook!
- 1 grote ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 2 aardappelen, geschild en in blokjes
- 4 stronkjes witlof, kern verwijderd, in stukjes gesneden
- 1 liter groentebouillon, heet
- 200 ml slagroom
- handje geraspte kaas
Voor de garnering (naar eigen smaak)
- wat stukjes blue stilton
- pecannootjes of walnoten, grof gehakt
- wat reepjes (Parma)ham
En verder nodig: blender of staafmixer
- Bak de ui en knoflook in wat olie in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
- Voeg de aardappelblokjes en de witlof toe en bak even mee.
- Voeg nu de de bouillon toe en laat tegen de kook aan zo’n 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Draai het vuur laag en voeg de room toe.
- Haal de pan van het vuur en giet de soep in een blender of gebruik een staafmixer. Mix de soep grof, er mogen best nog kleine stukjes inzitten.
- Zet terug op het vuur en voeg de geraspte kaas toe, roer goed door totdat de kaas gesmolten is.
- Proef en voeg naar eigen smaak peper en zout toe.
- Schep de soep in diepe borden of kommen en maak af met wat stukjes blue stilton, nootjes en/of wat reepjes ham.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!