Watermeloen, feta, oregano en sinaasappel: dit is een geweldige en zonnige combinatie. Heerlijk, verfrissend in de zomer bij warm weer. De echte feta wordt gemaakt van schapenmelk (soms aangevuld met wat geitenmelk) en dat is wat smaak betreft compleet anders dan de koemelk varianten in de Nederlandse supermarkten. De naam feta is beschermd voor kaas die uit minimaal 70 % schapenmelk bestaat. De Deense variant (Apetina) mag daarom niet meer feta heten en smaakt heel anders. Ik heb ergens gelezen dat de feta mogelijk al genoemd werd in de Odyssee van Homerus! Ben je in Griekenland: kies dan voor de verse soorten feta en proef de verschillen!
In Nederland ben je meestal aangewezen op de voorverpakte soorten; ik heb zelf geen vergelijkende test gedaan maar neem altijd de Dodoni feta (80 % schapenmelk en 20 % geitenmelk).
Voor 4 personen:
- ¼ deel van een grote watermeloen (1/2 van een kleine)
- 1 blok feta
- ½ komkommer
Dressing:
- 1/2 grote sinaasappel (rasp en sap)
- 4 el rode wijn azijn
- 8 el extra vierge olijfolie
- 1 tl chiliflakes
- 2 tl gedroogde oregano
- 1 grote handvol krentjes of rozijnen
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
Goede schaaf of benriner mandoline
- Was de sinaasappel heel goed en rasp ongeveer de helft van de schil.
- Pers de halve sinaasappel uit en wel de krentjes in het sap (30 minuten) en voeg toe aan de rasp.
- Schaaf de ui in dunne ringen (met de benriner mandoline gaat dit super, heel fijnsnijden kan ook)
- Meng de olie en azijn.
- Pers de knoflookteen uit in de olie en de azijn.
- Voeg de oregano, ui, knoflook toe.
- Meng dan het sinaasappelmengsel met het azijn/olie mengsel en zet koud weg.
- Snij mooie blokjes van de watermeloen en de feta (je kunt kiezen voor gelijke kleine blokjes of voor gelijke grote blokken)
- Schaaf de komkommer in mooie dunne plakjes.
- Beleg de bordjes met de dunne schijfjes komkommer
- Stapel dan de blokjes meloen en feta op het bordje
- Besprenkel met de dressing, de krentjes, de uien.
- Garneer met nog wat druppeltjes olijfolie en de chiliflakes (Naar smaak! Niet teveel als je niet van pittig houdt).
- Koud opdienen !
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!