Deze kruidige en fruitige tulbandjes doen het heel goed als dessert maar natuurlijk ook als zoet tussendoortje bij de koffie. Maak je ze met kerstmis, dan is het erg leuk om ook de koekgeweien erbij te maken. Je kunt de tulbandjes eventueel van tevoren maken en luchtdicht verpakt in de diepvriezer bewaren. Heb je geen kleine vormpjes, dan kun je natuurlijk ook een grote tulband maken. Het recept komt uit ‘Kerst het kookboek’ van Donna Hay maar ik heb het recept zelf wel wat aangepast.
Voor de tulbandjes:
- 100 gram gedroogde cranberry’s
- 110 gram rozijnen
- 80 gram krenten
- 75 gram dadels, fijngesneden
- 75 gram gedroogde abrikozen, fijngesneden
- 40 gram hazelnoten (of amandelen), grof gehakt
- 126 ml brandy of rode port
- 150 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
- 135 gram lichte basterdsuiker
- 2 eieren
- 185 gram bloem, gezeefd
- ¼ theelepel bakingsoda, gezeefd
- 1 theelepel koek- of speculaaskruiden
- 60 ml melk
- 6 tulbandvormpjes van 250 ml of meer als ze kleiner zijn.
Voor de koekgeweien:
- 300 gram bloem
- 200 gram boter, op kamertemperatuur
- 160 gram witte basterdsuiker
- 1 eidooier
- Rasp van ½ citroen of sinaasappel
- ½ tl zout
- ½ tl baking soda
- uitsteekvorm gewei
De tulbandjes:
- Verwarm de cranberry’s, rozijnen, krenten, dadels, gedroogde abrikozen, hazelnoten en brandy in een middelgrote steelpan op matig vuur ongeveer 8 minuten of totdat de vruchten al het vocht opgenomen hebben. Roer af en toe door. Laat daarna volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 140 °
- Vet of spray de mini-tulbandvormpjes in.
- Klop de boter en de suiker in een mengkom van een keukenmachine 6-8 minuten tot je een bleke, romige massa hebt.
- Klop de eieren er 1 voor 1 goed door.
- Doe het afgekoelde vruchtenmengsel , de bloem, bakingsoda en de koekkruiden in een grote kom en meng alles goed totdat de vruchten rondom met bloem bedekt zijn.
- Meng het botermengsel en de melk erdoor.
- Verdeel het beslag over de vormpjes en zet op een grote bakplaat voor 30 minuten in de oven. Test met een prikker of ze gaar zijn. (deze moet er droog uitkomen)
- Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en stort ze dan op een rooster.
- Druppel er eventueel nog een beetje brandy over en laat volledig afkoelen.
De koekgeweien:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en kneed ze tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Je mag dit ook een nacht laten liggen en de volgende dag verder gaan.
- Verwarm de oven voor op 175 °C en kneed het deeg nog kort door, zodat het makkelijker uit te rollen is.
- Rol het op een bebloemd werkblad uit tot een dikte van 4-6 millimeter.
- Steek de geweien met behulp van de uitsteekvorm uit en plaats deze met voldoende tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat. Het deeg dat overblijft kun je opnieuw uitrollen.
- Bak de koekjes in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Houd je oven in de gaten. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!