Een zelfgemaakte, calorierijke vogeltaart is een feest voor vogels in de tuin. Een taart die bovendien ook nog eens uren kijkplezier oplevert door de aantrekkingskracht op onze gevleugelde vrienden. In de winter kunnen vogels moeilijk aan voedsel komen. Wat is er leuker om ze op deze wijze een handje te helpen? Dus wil jij meer vogels in je tuin, trakteer ze dan op het lekkerste zelfgemaakt gebak en zet ‘m op een plaats waar katten niet bij kunnen. Ook erg leuk om iemand cadeau te geven. In alle gevallen: happy bird-day!
Nodig voor 1 vogeltaart:
- 1 kilo vast frituurvet (ongebruikt en ongezouten)
- 500 gram gemengd vogelzaad
- tulbandvorm
- Voor de garnering nog wat extra ongebruikt frituurvet
- Decoratiemateriaal zoals: gekleurde bessen, ongezouten pinda’s (gepelde/ongepelde), walnoten, appeltjes, rozenbottels, rozijnen of krenten, dennenappels, maiskorrels, zonnebloempitten.
- Plak hout van een boomstam, een schaal of een plat bord om de taart op te zetten.
- Eventueel een wegwerp spuitzak en een spuitmondje om toefjes te maken.
Wil je het vet een kleurtje geven, gebruik dan kleurstof waarmee je ook witte chocolade kunt kleuren. Voor een paar euro makkelijk verkrijgbaar via internet.
- Smelt een kilo ongebruikt frituurvet in een pan tot het vloeibaar is, niet te heet, en voeg het vogelzaad toe. Roer het geheel goed door.
- Laat het mengsel een klein beetje afkoelen zodat het vogelzaad straks niet meteen naar de bodem zakt.
- Giet het mengsel daarna in de tulbandvorm en laat het geheel goed hard worden. Zet eventueel in de koelkast of vriezer om het proces te versnellen.
- Heb je geduld, dan kun je de taart ook laag voor laag opbouwen zoals ik heb gedaan met steeds een andere soort of kleur vogelvoer. Laat dan elke laag goed stollen voordat je de volgende laag er overheen giet. Wil je het vet een kleurtje geven, gebruik dan kleurstof waarmee je ook witte chocolade kunt kleuren. Voor een paar euro makkelijk verkrijgbaar via internet.
- Ben je met alle lagen klaar en is je taart hard, haal hem dan uit de vorm en stort deze op een ondergrond, bijvoorbeeld een mooie schaal of een houten plank. Kun je de taart moeilijk lossen, zet de vorm dan 20 seconden in de gootsteen met heet water zodat de taart beter loskomt.
- Garneer met taart nu met verschillende decoratiematerialen. Je kunt ook toefjes ‘slagroom’ maken. Smelt hiervoor een beetje frituurvet en blijf roeren totdat het tot slagroomdikte is gestold. Blijf roeren, anders ontstaan er klonten. Doe het gestolde vet in een wegwerp spuitzak met spuitmondje en spuit mooie rozetjes op de taart.
- Laat bij te hoge temperatuur de taart eerst nog even op een koelere plek staan en zet de traktatie pas buiten in de tuin als het overdag kouder is dan 10°C.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!