Nu de winter voorbij is wordt het tijd voor een voorjaarsstamppotje. Geen boeren- of zuurkool maar verse spinazie en frisse, fijngeneden romaine-sla. Het gepocheerd eitje maakt het helemaal af. Gebruik hier verse eieren voor, hoe verser de eieren hoe beter ze lukken! Als alternatief kun je natuurlijk ook kiezen voor een zacht gekookt eitje.
Voor 4 personen:
- 1 kilo kruimige aardappels
- 2 baby romaine sla, gewassen
- 400 gram verse spinazie, gewassen
- 2-3 wortels, in dunne schijfjes
- 200 gr tuinerwten (diepvries)
- 250 gr spekblokjes
- klont boter
- 50- 100 gram crème fraiche
- (honing)tomaatjes aan de tak
- olijfolie en balsamico-azijn
- Grana Padano flakes (als garnering)
- 4 verse eieren
- Evt: aardappel-pers/puree-knijper
- Verwarm je oven voor op 200 graden.
- Klop een flinke scheut olijfolie met een eetlepel balsamico-azijn en een snuf zout door elkaar. Doe de tomaatjes in een kleine ovenschaal en giet het olijfolie/balsamico mengsel er overheen.
- Zet in de oven voor 15-20 minuten. Haal de schaal er dan uit.
- Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze met een flinke snuf zout totdat ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze droog stomen.
- Bak ondertussen als de aardappels opstaan de spekjes in een droge koekenpan totdat ze mooi krokant en bruin zijn.
- Snijd de romaine sla fijn.
- Blancheer de spinazie; dompel enkele minuten in een pan met kokend water en laat goed uitlekken. Druk of knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie.
- Kook de wortelschijfjes en de erwtjes kort op middelhoog vuur in het hetzelfde water waar je de spinazie in hebt geblancheerd. Giet af en laat uitlekken.
- Stamp de aardappelen met een klont boter en de crème fraiche fijn. Of beter nog: knijp de aardappelen door een puree-knijper als je die hebt en roer dan de boter en de crème fraiche erdoor. Draai er ook flink wat vers gemalen peper en zout doorheen.
- Voeg de spinazie, romaine-sla, worteltjes, erwtjes en spekjes toe en meng goed. Houd evt. wat spekjes en erwtjes achter voor garnering.
- Schep de stamppot op een bord, gebruik evt. een kookring. Leg er een gepocheerd eitje* op en garneer met wat geroosterde tomaatjes, de achtergehouden spekjes en erwtjes en wat Grana Padano kaas-flakes.
Gepocheerde eieren*:
- Kook water in een grote pan met wat zout en een flinke scheut azijn. Het water moet niet bubbelend koken maar nèt tegen de kook aan zitten.
- Zet ook alvast een kom met heet water klaar, hier bewaar je de gepocheerde eieren in.
- Neem een klein zeefje, hang dit in een schaaltje en breek een eitje hierin. Op deze manier verdwijnt het overtollige vocht.
- Schep het eitje in het water (je hoeft het niet te roeren) en pocheer het in 3 minuten gaar. Haal het eitje uit het water en doe het in de kom met heet water om hem warm te houden.
- Ga zo door totdat alle eieren gepocheerd zijn.
- Ben je de gelukkige eigenaar van een stoomoven, dan kun je heel gemakkelijk gepocheerde eieren maken door ze in het geheel in een schaal met gaatjes een uurtje te stomen op 63 graden. Breek daarna het ei voorzichtig open en je gepocheerde ei komt perfect tevoorschijn. Héél handig als je veel gepocheerde eieren nodig hebt. Je kunt ze zo ook van tevoren maken: koel ze terug in een koud water badje en bewaar in de koelkast. De volgende dag kort in heet water dompelen en je hebt meteen je gepocheerde eitje klaar!
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!