De vlierbes bloeit in mei en je kunt van de bloemen een heerlijke siroop maken. De siroop kun je gebruiken om er limonade van te maken (aanlengen met (bubbel) water) of een heerlijk drankje met prosecco. De siroop kan ook gebruikt worden in een taart of cake. Klik hier voor een feestelijke vlierbloesemtaart. 

  • 1 L water
  • 20-25 vlierbloesemschermen
  • 700-1000 gram suiker (ik heb 700 gram gebruikt)
  • 20 gram citroenzuur (poeder, drogist of toko) of sap van 1 citroen
  • schone flessen
  • zeef en kaasdoek of dunne theedoek
  •  Knip ongeveer 20-25 bloesemschermen af net onder onder de scherm.
  • Schud ze voorzichtig uit (eventuele beestjes, insecten).
  • Leg ze met de bloemen naar beneden in een grote pan met 1 liter water.
  • Zet koud weg in de koelkast (36-48 uur).
  • Verwijder vervolgens de bloemen en zeef de vloeistof door een fijne zeef.
  • Vervolgens: leg een kaasdoek of dunne theedoek in een zeef en giet nogmaals over de doek.
  • Los vervolgens 20 gram citroenzuur op in de vloeistof.
  • Je kunt ook het sap van een citroen zeven en uitpersen ipv citroenzuur.
  • Verwarm de vloeistof en voeg 700 tot 1000 gram suiker toe en los op.
  • Breng de vloeistof over in schone flessen, koel af en bewaar in de koelkast.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email