Een mooie naam voor een soep met weinig ingrediënten: aardappel, prei, bouillon, room en wat kruiden. Er is veel discussie over de naamgeving van de soep. Frans of Amerikaans? Komt de soep uit Vichy? In ieder geval heeft de kok van het Ritz-Carlton in New York deze soep in de jaren 50 weer op de kaart gezet naar een recept van zijn oma en moeder. Oorspronkelijk maak je deze soep met kippenbouillon maar met groentebouillon kan ook (vegetarische versie). Deze soep kan zowel koud, lauw-warm als heet gegeten worden. Garneren met krokante spekjes, reepjes gerookte zalm of geroosterde paddestoelen zijn allemaal mooie variaties! In dit recept garneer ik op deklassieke wijze met dun gesneden ringen prei, wat peterselie en bieslook en versgemalen nootmuskaat. Lekker met geroosterd meergranenbrood of een open tosti met groente, zoals op de foto.
Voor 4 personen:
- 300 gram aardappelen (geschild in blokjes)
- 300 gram prei, in ringen (een stukje overlaten voor de garnering met flinterdunne rauwe ringen)
- 1 L bouillon (kip of groente)
- 50 ml room
- handje verse bieslook en/of peterselie
- versgemalen nootmuskaat
- naar smaak versgemalen peper
- bak de aardappelblokjes met de prei in een scheutje olie of boter naar keuze
- na 5 minuten: voeg de bouillon toe en laat 15 minuten koken
- voeg dan de room toe en maak een gladde soep met de staafmixer
- breng op smaak met peper en nootmuskaat
- dien koud, lauw-warm of heet op en garneer met peterselie, dunne preiringen en nog wat versgemalen nootmuskaat
Optioneel: garneer met krokante spekjes, of gerookte zalm of geroosterde paddestoelen.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!