Een artisjok is de bloemknop van de distelplant. Wanneer de plant gaat bloeien, gaan de blaadjes open en ontstaat er een paarse bloem. Een artisjok in bloei is prachtig, maar helaas niet eetbaar. Daarom worden ze nog daarvoor geplukt. Dan liggen de blaadjes nog dicht tegen elkaar aan en voelen ze vlezig, dik en bijna een beetje leerachtig aan. Verse artisjokken zijn heerlijk als hapje of voorafje. Je dipt de blaadjes in wat knoflookmayonaise, aioli of vinaigrette en eet het zachte, onderste gedeelte van de blaadjes. En tenslotte kom je bij het lekkerste gedeelte van de artisjok: de bodem.
- 2 artisjokken
- 1 citroen
- 3 eetlepels (Belgische) mayonaise
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel Franse (honing)mosterd
- Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder een stukje van de onderste bladeren, deze zijn hard en taai.
- Gebruik een schaar om van de bovenste bladeren een stukje af te knippen.
- Halveer de citroen. Wrijf de onderkant van de artisjok in met ½ citroen om verkleuren te voorkomen. Pers de rest van de citroen uit.
- Breng een pan water met het citroensap aan de kook.
- Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een (hittebestendig) bord zodat ze onder water blijven.
- Kook de artisjokken in ongeveer 45 minuten gaar. Ze zijn gaar als je redelijk makkelijk een blaadje uit de artisjok los kunt trekken.
- Doe de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven en roer deze samen met de (honing)mosterd door de mayonaise.
- Proef en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
- Neem de artisjokken met een schuimspaan uit de pan. Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken tot kamertemperatuur.
- Serveer de artisjokken met de knoflookmayonaise.
- Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte van de blaadjes.
- Uiteindelijk kom je bij ‘het hooi’ in de kern van de artisjok, deze kun je met de hand of een lepel verwijderen, dit is niet eetbaar.
- Eet tot slot de malse artisjokbodem, het lekkerste gedeelte van de artisjok, met de rest van de knoflookmayonaise.
Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!