Eenvoudige zandkoekjes met een vulling van jam of Nutella. Leuk als cadeautje voor Valentijnsdag. Echter, met kerstmis gebruik je een ster-uitsteker en dan worden het kerstkoekjes! Bij zanddeeg is het belangrijk om fijne bloem te kiezen (bv Zeeuwse of patisseriebloem), kort te kneden en lang te koelen. Maak het deeg de avond van te voren al en je krijgt de knapperigste koekjes!

25 dubbele koekjes

  • 250 gram boter (zacht of gesmolten)
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 500 gram bloem
  • 1 ei
  • 1 tl-vanille essence (of de inhoud van een vanillestokje)
  • 1 mespuntje zout
  • Aardbeien of frambozenjam of Nutella
  • Bakpapier
  • Stekers (ronde ongeveer 4 cm doorsnede) en hartje- en/of ster stekers (kleine dan de ronde steker)
  • Meng de boter, suiker, ei en zout (kan met de keukenmachine maar doe het kort!).
  • Zeef de bloem door het mengsel en meng kort tot een deegbal.
  • Wikkel het deeg in plasticfolie en laat minimaal 1 uur koelen (overnacht is beter).
  • Haal het deeg uit de koelkast en snij de bal in twee delen.
  • Rol beide delen uit (tussen twee lagen bakpapier bijvoorbeeld) tot 0,5 cm dikte.
  • Koel het deeg nog 10 minuten na.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Steek de koekjes uit (de helft rondjes en de andere helft rondjes met een hartje of ster eruit gestoken).
  • Bak de koekjes in 8-10 minuten lichtbruin.
  • Laat ze afkoelen op een rooster.
  • Smeer vervolgens de rondjes in met een klein beetje jam of Nutella en plak het rondje met uitgesneden ster of hartje er op.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!