Volle, romige Griekse yoghurt met komkommer, munt en knoflook. Hoe eenvoudig kan het zijn! Heerlijk met vers brood of rauwkost, bij gegrild vlees. Ook in Turkije en het Midden Oosten hebben ze een dipsaus zoals tzatziki. Koud het lekkerste!.

  • 1 kleine komkommer (of ½ gewone)
  • 1 teen knoflook, fijn geraspt
  • handvol gehakte muntblaadjes
  • kleine handvol gehakte peterselie
  • 2 eetlepels citroen
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • ½ theelepel geroosterd en gemalen korianderzaad
  • 350 gr Griekse yoghurt of Turkse dikke yoghurt (niet de magere versie maar liefst met 10 % vet)
  • optioneel: 3 eetlepels Labneh (soort hangop; je kunt dit ook weglaten, het maakt de tzatziki extra romig, of crème fraîche gebruiken!); kun je kopen bij de Turkse winkel.
  • Snij de komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten, snijd de helften in zeer dunne schijfjes (of schaaf met mandoline of kaasschaaf)
  • Laat ze even met een snufje zout staan en knijp het vocht uit de komkommerschijfjes.
  • Meng de komkommerschijfjes met de rest, voeg de labneh (of creme fraiche of weglaten) en yoghurt als laatste toe, eventueel zout naar smaak.
  • Zet minimaal 30 minuten koud weg
  • Giet bij het serveren nog wat olijfolie over de tzatziki, garneer met wat kruiden (oregano) of een zwarte olijf
  • Lekker met vers brood, Griekse salade en gehaktballetjes in tomatensaus.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!