Daar is er weer een, een tulbandcake. Deze keer met het thema ‘zonnebloem’. De cake heeft een frisse citroensmaak en is opgevrolijkt met eetbare bloemblaadjes van de zgn. Randjes-Afrikaan. Deze eetbare bloemetjes zijn leuk om zelf in het voorjaar te zaaien. Ik kocht daarvoor heel eenvoudig een paar zaadmatjes die bestaan uit twee lagen oplosbaar papier, waartussen de zaadjes zijn voorgezaaid. Je hebt er de hele zomer plezier van! Je kunt overigens ook lavendel uit eigen tuin gebruiken als garnering en/of smaakmaker in je cake.

  • 300 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 6 gram bakpoeder
  • 300 gr suiker
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 citroenen sap en rasp
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • 150 gram poedersuiker
  • eetbare bloemblaadjes
  • eetbare decoratie naar keuze
  • Tulbandvorm van ongeveer 2,4 liter
  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Vet of spray een tulbandvorm in.
  • Bloem, amandelmeel, bakpoeder zeven.
  • Doe de suiker, boter, het vanille-extract, zout en de citroenrasp in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel.
  • Voeg een voor een de eieren toe, terwijl je doorklopt.
  • Citroensap van 1 citroen beetje bij beetje toevoegen. (sap van andere citroen bewaren voor glazuur)
  • Voorkom schiften door alvast beetje bloem toe te voegen.
  • Daarna spatel je de gezeefde(!) bloem, amandelpoeder en bakpoeder door dit mengsel, probeer daarbij de luchtigheid te behouden. Gebruik geen mixer, dan haal je de lucht uit je beslag.
  • Doe het beslag in de tulbandvorm en bak deze in 60 minuten goudbruin en gaar. Een houten prikker moet er droog uitkomen.
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort deze vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
  • Garneer de tulband naar keuze als hij helemaal afgekoeld is, anders loopt het glazuur er meteen af.
  • Meng voor het glazuur de poedersuiker met het sap van de citroen. Roer goed en laat het in straaltjes over je tulbandcake lopen.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker !
Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email