Een tulband of een ‘bundt cake’ is tegenwoordig weer hartstikke hip. Niet zo gek met al die mooi bakvormen die vandaag de dag te krijgen zijn naast de standaardvorm van vroeger. Het merk Nordic Ware grossiert erin. En ik ben er dol op, heb er inmiddels een flink aantal in de kast staan! Het leuke van een tulband is dat je hem er met weinig moeite al erg feestelijk uit kunt laten zien. Maar ook zonder topping, enkel met wat poedersuiker, ziet hij er meteen al goed uit. Bijgaand tref je het basisrecept aan. Op zoek naar inspiratie voor versiering? Zoek dan op deze site op trefwoord ‘tulband’. De foto bij dit recept werd bij mij thuis gemaakt door Jan Stads.

Voor een tulbandvorm van ongeveer 2,4 liter

  • 300 gram bloem
  • 50 gram amandelmeel
  • 6 gram bakpoeder
  • 300 gr suiker
  • 300 gr boter, op kamertemperatuur
  • 1 tl vanille-extract
  • ¼ tl zout
  • 2 citroenen sap en rasp
  • 6 eieren, op kamertemperatuur
  • Verwarm de oven (hete lucht) voor op 160 °C
  • Vet of spray een tulbandvorm in.
  • Bloem, amandelmeel, bakpoeder zeven.
  • Doe de suiker, boter, het vanille-extract, zout en de citroenrasp in een kom en klop deze enkele minuten tot een romig geheel.
  • Voeg een voor een de eieren toe, terwijl je doorklopt.
  • Citroensap beetje bij beetje toevoegen.
  • Voorkom schiften door alvast beetje bloem toe te voegen.
  • Daarna spatel je de gezeefde bloem, amandelpoeder en bakpoeder door dit mengsel, probeer daarbij de luchtigheid te behouden.
  • Doe het beslag in de tulbandvorm en bak deze in 60 minuten goudbruin en gaar. Een houten prikker moet er droog uitkomen.
  • Laat de tulband 10 minuten afkoelen in de vorm en stort deze vervolgens op een rooster om verder af te koelen.
  • Garneer de tulband naar keuze als hij helemaal afgekoeld is of bestrooi met poedersuiker.

Vergeet niet een foto te delen via Instagram met de hashtag #ontroerendlekker ! Enorm leuk om te zien hoe het gerecht er uit ziet en natuurlijk zijn we nieuwsgierig of dat het net zo lekker was!

Eet smakelijk!